Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kalmar bäst i sexgranskning

Publicerad: 25 augusti 2010, 11:09

Landstinget i Kalmar län är bäst på sex. Gotlands kommun är sämst, enligt en ny rapport.


Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, har gjort en sammanställning av statistik för att undersöka hur landstingen hanterar frågor som rör sexuell hälsa. Det gäller bland annat antalet ungdomsmottagningar och subventioner av preventivmedel för unga.

Bäst betyg i rapporten får Landstinget i Kalmar län. Där går det 2 400 unga mellan 15 och 24 år per ungdomsmottagning. Rikssnittet är 4 900 unga per mottagning, medan Gotland endast har en ungdomsmottagning för 8 000 unga.

Landstinget i Kalmar län har även subventionerat p-piller, så att kvinnor till och med 20 år inte behöver betala mer än 120 kronor om året. På Gotland kostar p-pillren 300 kronor om året, och subventionen räcker bara upp till 19 års ålder.

Det och bristen på ungdomsmottagningar kan vara anledningar till att Gotland toppar statistiken över tonårsaborter, enligt RFSU.

– Detta handlar om grundläggande rättigheter. Därför är det inte okej att unga på Gotland har betydligt sämre tillgång till ungdomsmottagningar och preventivmedelssubventioner än vad jämnåriga i Kalmar har, säger organisationens generalsekreterare Åsa Regnér i ett pressmeddelande.

Läs rapporten:

”Hur bra är ditt län på sex, vård och hälsa?” (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev