Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Kapslar med omega-3 skyddar inte hjärtat

Publicerad: 6 Februari 2018, 08:15

I studierna som ingick i metaanalysen fick patienterna cirka 1 gram omega-3 per dag.

Foto: Thinkstock

Nu stärks bilden av att kosttillskott med omega-3 inte minskar risken för kardiovaskulära händelser hos högriskpatienter, enligt en ny stor metaanalys.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktStroke

– Det är en viktig analys för jag tror att väldigt många svenskar köper de här kapslarna i tron om att det håller dem friska. Nu finns tunga belägg för att de sannolikt äter omega-3 i onödan, säger Claes Held, docent och överläkare vid hjärtkliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det diskuteras om omega-3 som kosttillskott kan förebygga hjärt-kärlsjukdom. Tidigare studier har antytt att det finns en kärlskyddande effekt bland patienter som exempelvis drabbats av hjärtinfarkt. Men när data från de tio största studierna på området vägs samman blir alltså bilden en annan.

Metaanalysen innefattar nästan 78 000 högriskpatienter från bland annat Italien. I majoriteten av studierna undersöktes om ett intag av omega-3 under minst ett år kunde minska fallen av hjärt-kärlhändelser, jämfört med placebo.

Resultaten visar att så inte är fallet. Varken risken för död i kranskärlssjukdom eller andra typer av kardiovaskulära händelser var färre bland patienter som åt kosttillskottet, jämfört med placebogruppen. Forskarna fann heller inget stöd för kapslarna i subgruppsanalyser av patienter med diabetes eller förhöjda lipidnivåer.

– Med omega-3 sänks blodets nivå av triglycerider, alltså fettsyror. Fast man såg ingen effekt på kardiovaskulära händelser oavsett om patienten hade höga eller låga nivåer av lipider vid studiens start. Det är ny och viktig kunskap, säger Claes Held.

I studierna som ingick i metaanalysen fick patienterna cirka 1 gram omega-3 per dag. Just nu pågår flera större studier inom hjärtområdet för att utvärdera om högre doser än så kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Metaanalysen bygger på gruppdata från samtliga studier. Därmed är det svårare att upptäcka en effekt av omega-3 på individnivå och det är en svaghet med resultaten, skriver det internationella forskarlaget bakom analysen.

Patienterna var i snitt 64 år gamla när de rekryterades till studierna och majoriteten var män.

Läs mer i abstract:

Theingi Aung med flera. Associations of Omega-3 Fatty Acid Supplement Use With Cardiovascular Disease Risks Meta-analysis of 10 Trials Involving 77 917 Individuals. Jama Cardiology, publicerad online den 31 januari 2018. DOI: 10.1001/jamacardio.2017.5205

Maria Gustavsson (tjänstledig)

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktStroke

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev