Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kardiologer oroade över säkerheten inom hjärtvården

Publicerad: 10 december 2015, 12:57

Foto: Thinkstock

Svenska kardiologföreningen anser att kvaliteten hotas på grund av brister i ut- och fortbildning.


I ett brev adresserat till Socialstyrselsens generaldirektör Oliva Wigzell skriver föreningens ordförande Frieder Braunschweig att föreningen ”… ser med betydande oro på hur blivande specialisters utbildning och behov av kurser och färdiga specialisters behov av fortbildning ska tillgodoses för att säkerställa adekvat komptens inom hjärtläkarkåren och kvalitet och säkerhet inom vården.”

Föreningen anser att utbudet av så kallade SK-kurser inte motsvarar kraven för specialistkompetens och att föreningen, med otillräckliga resurser, därför försöker skapa egna korta kurser för att möta de krav som finns i målbeskrivningen för specialister i kardiologi.

Men det är, enligt Svenska kardiologföreningen, inte bara utbildning av specialister som brister. När det kommer till fortbildning av färdiga specialister har den ansträngda sjukvårdsekonomin, enligt föreningen, lett till att vissa landsting infört totalstopp för fortbildning på arbetstid.

”Socialstyrelsen tillsammans med sjukvårdshuvudmännen har ett stort ansvar i dessa frågor varför vi vänder oss till dig”, avslutar föreningen sitt brev.

Socialstyreslen har i skrivande stund inte svarat.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev