lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kärlteknik ger längre liv efter brustet bråck

Publicerad: 14 november 2017, 23:30

Årligen dör uppemot 600 personer i Sverige av ett brustet aortaaneurysm.

Foto: Thinkstock

Efter tre år är överlevnaden högre om ett brustet aortaaneurysm i buken behandlas endovaskulärt framför öppen kirurgi, enligt ny långtidsdata från en randomiserad studie.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Resultaten visar att den endovaskulära metoden är fördelaktig på alla sätt vid den här typen av brustet aortaaneurysm. Fynden kommer definitivt få klinisk betydelse för svensk sjukvård, säger Martin Björck som är professor i kärlkirurgi vid Uppsala universitet.

Han har skrivit en ledarkommentar till studien som publiceras i tidskriften BMJ.

Årligen dör uppemot 600 personer i Sverige av ett brustet aortaaneurysm, pulsåderbråck. Patienterna kan behandlas med öppen kirurgi eller skonsammare endovaskulär kirurgi där en kärlprotes sätts in med kateterteknik. I dag är det främst universitetssjukhusen som använder endovaskulär behandling vid dessa akuta fall, enligt Martin Björck.

– Fast resultaten bäddar för att fler sjukhus kommer att ta efter. Och kliniker som inte opererar endovaskulärt på jourtid bör kanske överväga att transportera patienten till sjukhus som erbjuder behandlingen, säger han.

I studien, som kallas Improve, ingår fler än 600 patienter från kliniker i Kanada och Storbritannien. De lottades till endovaskulär eller öppen kirurgi. Enligt tidigare fynd från Improve finns ingen skillnad i överlevnad mellan metoderna på kort sikt, fast bilden blir alltså annorlunda på längre sikt.

Efter tre år låg dödligheten på 48 procent bland patienter som fått kateteringreppet. Motsvarande siffra var högre bland patienter med öppen kirurgi, 56 procent.

Forskarna fann även att endovaskulär behandling var billigare. Den kostade i snitt 2 800 euro mindre än öppen kirurgi, vilket motsvarar mer än 27 000 kronor.

Enligt Martin Björck ansökte man om att få vara med i studien med patienter från Uppsala, Göteborg och Stockholm. Men den svenska etikprövningslagen satte käppar i hjulet.

– I Sverige får inte forskning bedrivas på akut sjuka patienter om inte de eller deras anhöriga kan ge ett informerat samtycke. Vi är det enda landet i Västeuropa som har den lagstiftningen. I mina ögon är det orimligt att svensk sjukvård inte kan förbättras för de svårast sjuka, säger Martin Björck och fortsätter:

– Om det är oetiskt att delta är det då etiskt korrekt att vi använder oss av studiens data för att förbättra vår sjukvård?

Patienterna i studien var i snitt 77 år och de rekryterades mellan 2009 och 2013.

Läs mer i abstract:

Improve trial investigators. Comparative clinical effectiveness and cost effectiveness of endovascular strategy v open repair for ruptured abdominal aortic aneurysm: three year results of the IMPROVE randomised trial. British Medical Journal, publicerad online den 14 november 2017. DOI: 10.1136/bmj.j4859

Relaterat material

Kärlteknik lika bra som öppen kirurgi vid pulsåderbråck

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev