Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Karolinska trotsar beslut – <BR>fortsätter med hjärtbyten

Publicerad: 22 februari 2010, 15:27

Stockholm trotsar Rikssjukvårdsnämndens beslut och fortsätter att utföra hjärttransplantationer. (Ny version 15.54)


Det skriver företrädare för Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge i dag på Svenska Dagbladets debattsida.

Rikssjukvårdsnämnden beslöt i onsdags, den 17 februari, att hjärttransplantationer framöver ska centraliseras till Lund och Göteborg. Stockholm blir därmed utan. De Stockholmspolitiker som sitter i nämnden reserverade sig mot beslutet.

Och nu har Karolinska bestämt sig för att helt enkelt strunta i det. Debattörerna i Svenska Dagbladet anser att underlaget till beslutet inte är opartiskt och skriver att "Stockholm kommer således att utföra hjärttransplantationer tills dess en mer opartisk utvärdering och bedömning gjorts för ett korrekt underlag till beslut. Allt annat vore ologiskt och orimligt".

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm uppger för TT att han förstår frustrationen på sjukhuset. Samtidigt är han beredd att vidta åtgärder om Karolinska fortsätter med transplantationerna.

– Om ett landsting skulle vägra att följa nämndens beslut finns skäl att undersöka vilka paragrafer i LYHS (lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område) som är tillämpliga, säger han till TT.

Läs debattartikeln:

”Vi fortsätter att utföra hjärtbyten” (i Svenska Dagbladet)

Relaterat material

Göteborg och Lund vann dragkamp om hjärtbyten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev