Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Karolinska vill transplantera hjärtan igen

Publicerad: 2 mars 2015, 15:22

Stockholms läns landsting vill få utföra hjärttransplantationer på Karolinska Universitetssjukhuset. Sjukhuset tvingades sluta med transplantationerna 2010. Men vill nu börja igen.


När Socialstyrelsen nu bjuder in landstingen att ansöka om rikssjukvårdsuppdrag för hjärttransplantationer kommer Stockholms läns landstings att ansöka om detta. Igen.

Dessutom vill landstinget ha fortsatt ansvar för levertransplantationer.

‒ Vi har möjlighet att erbjuda en högkvalitativ obruten vårdkedja med utredning, operation och eftervård i den bästa möjliga vårdmiljön, säger Stockholms läns landstings chefläkare Anna Nergårdh i ett pressmeddelande.

När Socialstyrelsen 2010 tilldelade rikssjukvårdsuppdraget för hjärttransplantationer till Sahlgrenska universitetsjukhuset och Skånes universitetssjukhus var besvikelsen stor i Stockholm som ville fortsätta att transplantera. Men Socialstyrelsen gav order om att verksamheten skulle avvecklas, eftersom enbart sjukhus med rikssjukvårdsuppdrag får genomföra de högspecialiserade ingreppen.

Nu vill Stockholms läns landsting skapa ett transplantationscentrum, och återigen börja med hjärttransplantationer

‒ Det är ett bra tillfälle för oss att lämna en ansökan när vi precis håller på att färdigställa ett toppmodernt universitetssjukhus, Nya Karolinska Solna. Vi har genomfört en satsning på att få fler rikssjukvårdsuppdrag till länet, och förutsättningarna ökar när den högspecialiserade vården kan koncentreras i en omfattning som inte skett tidigare, säger Anna Nergårdh.

Underlaget från Karolinska Universitetssjukhuset är nu inlämnat till landstingsstyrelsens förvaltning. Formellt beslut och ansökan till Socialstyrelsen sker i vår, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Landstingsråd vägrar ge upp transplantationer av hjärtan

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev