Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Kirurg misstänks ha orsakat infektioner hos patienter

Publicerad: 30 september 2009, 06:45

Kirurg misstänks ha orsakat infektioner hos patienter

Foto: Foto: Photos.com

Flera patienter har drabbats av svåra infektioner efter att ha opererats av samma hjärtkirurg. Kollegor är kritiska mot att läkaren får fortsätta.


Kirurgen vid thoraxkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala har opererat 15 svårt sjuka hjärtpatienter under två månaders tid. Av dem har sju drabbats av allvarliga infektioner. Normalt händer det bara någon enstaka procent av patienterna, skriver Svenska Dagbladet.

Ett av fallen har kunnat kopplas ihop med en tidigare stafylokockinfektion i läkarens näsa. Andra kirurger på thoraxkliniken är kritiska mot att han tillåts fortsätta arbeta.

– Det är extremt ovanligt att en enskild kirurg får så många patienter med en sådan problematik. Att han trots det nu fortsatt operera visar på en enorm brist på omdöme, säger en kollega som vill vara anonym till Svenska Dagbladet.

Läkaren själv uppger att hans infektion är färdigbehandlad och att det inte finns någon risk för patienternas säkerhet. Han får stöd från sjukhusets chefläkare Ulf Hanson.

– Vi tycker att han har stigit av tillräckligt från sitt kirurgiska ansvar. Att assistera vid operation som han gör nu är inte detsamma som att ha huvudansvaret, säger han till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev