Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kirurgi bättre än stent vid förträngning i halsartär

Publicerad: 1 mars 2010, 11:16

Kirurgi är effektivare än behandling med stent för att minska risken för stroke och död hos patienter med förträngningar i hälsartärerna, visar nya studier.


Kirurgi för att avlägsna förträningar i halsartärerna, karotis-endartärektomi, är en effektivare och säkrare behandlingsmetod än införande av stent för att minska risken för stroke och dödsfall hos patienterna. Det visas i två nya artiklar från The International Carotid Stenting Study (ICSS) i tidskrifterna Lancet och Lancet Neurology.

Kirurgi är standardbehandlingen vid karotisstenos, förträngning i artärerna som förser hjärnan med blod, och en av de vanligaste orsakerna till stroke. Att vidga kärlet med en stent är en alternativ behandlingsmetod och ett mindre ingrepp med potentiellt färre biverkningar. Trots att flera studier har jämfört metoderna har ingen tidigare kunnat slå fast om införande av stent är lika effektivt som kirurgi.

Inom ramen för ICSS har nu 1713 patienter med karotisstenos studerats. Patienterna randomiserades till antingen kirurgi eller stent och följdes i upp till 120 dagar efter behandlingen.

Studien visar att patienterna med stent hade signifikant högre risk för stroke, död och behandlingsrelaterad hjärtinfarkt de 120 första dagarna, 8,5 procents risk jämfört med 5,2 procents risk. De första 30 dagarna var risken för stroke nästan dubbelt så stor.

Eftersom personalen som utförde studien visste vilken behandling patienterna fått fanns dock en risk för partiskhet. Därför genomfördes också en blindstudie där 231 patienter undersöktes med magnetkamera. Undersökningen visade att tre gånger så många patienter med stent hade nya syrebristrelaterade förändringar i hjärnan jämfört med dem som genomgått kirurgi, 50 jämfört med 17 procent.

Författarna drar slutsatsen att karotis-endartärektomi är ett effektivare och säkrare behandlingsval än införande av stent.

Läs mer kommentarer till studien i Dagens Medicin tidigare sajtartikel, se länk ovan.

Läs artiklarna

Lancet, publicerad online den 26 februari
Lancet Neurology, publicerad online den 26 februari

Relaterat material

Operation var säkrare än stent för att förhindra stroke

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev