fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Klaffingrepp räddade inte fler liv

Publicerad: 24 maj 2016, 09:56

Ett klaffingrepp förbättrade inte patienternas överlevnad jämfört med att enbart få bypasskirurgi.

Foto: Thinkstock

Att reparera mitralisklaffen på måttligt klaffsjuka patienter i samband med bypasskirurgi lönade sig inte på två års sikt, enligt en randomiserad studie i New England Journal of Medicine.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Mitralisklaffen sitter mellan hjärtats vänstra kammare och förmak. Den kan börja läcka vid ischemisk kranskärlssjukdom och det har diskuterats om klaffen ska repareras samtidigt som en bypassoperation utförs. Men en sådan kombinerad terapi hade ingen fördel på ett års sikt, vilket Dagens Medicin tidigare rapporterat om.

Nu har forskare gjort en längre uppföljning men kunde ändå inte se att hjärtats pumpförmåga förbättrades efter ett klaffingrepp. Studien innefattade 301 patienter med en måttligt läckande mitralisklaff. Hälften lottades till en traditionell bypassoperation medan resterande fick bypasskirurgi kombinerat med en korrigering av mitralisklaffen.

Forskarna såg att deltagarna med en kombinerad behandling hade en mer välfungerande klaff– men det förbättrade inte överlevnaden jämfört med att enbart få bypasskirurgi.

Patienter med en kombinerad behandling hade även en längre sjukhusvistelse och högre förekomst av svåra neurologiska händelser. Om dessa riskfaktorer väger upp en mer välfungerande mitralisklaff är upp till läkare att avgöra för varje enskild patient, skriver forskarna.

Läs mer i abstract:

R. E Michler med flera. Two-Year Outcomes of Surgical Treatment of Severe Ischemic Mitral Regurgitation. New England Journal of Medicine, publicerad online den 18 maj 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1512913

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev