onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Klartecken för antikropp vid blödarsjuka

Publicerad: 26 januari 2018, 14:03

Antikroppen Hemlibra (emicizumab) har fått tummen upp från Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Foto: Thinkstock

Antikroppen Hemlibra (emicizumab) har fått grönt ljus för behandling av patienter med hemofili A.


Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Utlåtandet från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, bygger bland annat på två randomiserade studier, Haven 1 och Haven 2, som Dagens Medicin skrivit om tidigare.

Patienter med hemofili A har brist eller total avsaknad av koagulationsfaktor VIII, vilket innebär att blodet inte levrar sig. I dagsläget är standardbehandling vid svårare former av sjukdomen att ge koncentrat av faktor VIII intravenöst förebyggande. Ett problem med behandling är att patienten kan bilda antikroppar, så kallade inhibitorer, mot faktorn vilket motverkar effekten.

Antikroppen emicizumab har i studier visat sig ha effekt även på patienter som utvecklar dessa antikroppar. Behandlingen har enligt studierna lett till minskat antal blödningstillfällen hos dem som behandlats jämfört med kontrollgruppen.

Hemlibra ges subkutant en gång i veckan. Några av de vanligaste biverkningarna är huvudvärk, feber, samt led- och muskelsmärta. I en av studierna drabbades två personer av blodpropp och två av trombotisk mikroangiopati, skador på mindre blodkärl som försörjer bland annat njuren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev