Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Klartecken för dapagliflozin vid hjärtsvikt

Publicerad: 19 oktober 2020, 09:00

Foto: Astra Zeneca

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att diabetesläkemedlet dapagliflozin får utökad indikation baserat på den banbrytande hjärtviktsstudien Dapa-HF.


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktAstra ZenecaLäkemedelDiabetes typ 2

För ett år sedan kom resultaten från studien vilka etablerade så kallad SGLT2-hämning som behandlingsprincip vid hjärtsvikt och nedsatt vänsterkammarfunktion. Patienter som lottades till att få dapagliflozin i tillägg till sin övriga behandling mot hjärtsvikt skyddades mot försämring i sjukdomen och fick även bättre överlevnad, jämfört med dem som lottats till placebo. Fördelarna gällde både patienter med och utan diabetes typ 2.

Enligt Astra Zeneca, som marknadsför dapagliflozin, rekommenderar EMA att läkemedlet blir indicerat för behandling av vuxna med kronisk hjärtsvikt och reducerad ejektionsfraktion. 

För att det utökade marknadsgodkännandet ska börja gälla officiellt måste rekommendationen från EMA först klubbas igenom av EU-kommissionen.

Dapagliflozin är det första läkemedlet i klassen SGLT2-hämmare som sänker blodsockret genom att öka utsöndringen av glukos i urinen. Nyligen kom också resultat som visar dapagliflozin har en skyddande effekt vid kronisk njursjukdom, oavsett om patienten har typ 2-diabetes eller inte.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev