Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Klartecken för ny behandlingsprincip mot blodfetter

Publicerad: 29 April 2008, 09:44

EU:s expertkommitté CHMP har rekommenderat godkännande för ett nytt läkemedel mot blodfetter. Preparatet kombinerar nikotinsyra med en komponent som förebygger biverkningar.


EU:s läkemedelsexpertkommitté CHMP har avgett ett positivt utlåtande för en fast läkemedelskombination, Tredaptive, som innehåller nikotinsyra och substansen laropiprant som aktiva substanser. Laropiprant är en ny så kallad DP 1-hämmare, som minskar risken för hudrodnad.

Nikotinsyra, niacin, är ett beprövat läkemedel mot höga blodfetter och finns godkänt på den svenska marknaden. Niacin ökar mängden av det  goda  kolesterolet, HDL, och minskar mängden av det  onda  kolesterolet, LDL, men i ganska begränsad omfattning. Effekten är mer markant på blodnivåerna av triglycerider. Ett problem med preparatet är dock att det ofta ger upphov till hudrodnad, och användningen är därför begränsad.

CHMP rekommenderade vid sitt möte i april att Tredaptive bör godkännas, och EU-kommissionen väntas fatta det slutliga beslutet inom kort.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev