måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kolesterol och trombocythämning i centrum på AHA-kongressen

Publicerad: 14 november 2014, 12:00

Foto: Photos.com

Hur stor är nyttan av att pressa ner kolesterolet till mycket låga nivåer? Den frågan kan få ett svar på den amerikanska kardiologikongressen AHA som börjar på söndag och som bevakas på plats i Chicago av Dagens Medicin.

Ämnen i artikeln:

Kolesterol

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Mer specifikt kan svaret komma på måndag eftermiddag svensk tid när studien Improve-it presenteras.

Studien med totalt runt 18 000 patienter har pågått i åtta år och många har nog undrat om den någonsin skulle bli klar, enligt Mikael Dellborg, professor i kardiologi vid Göteborgs universitet och svensk huvudprövare i studien.

– Det har tagit tid att uppnå alla de 5 250 kliniska hjärthändelserna som behövs för att se om det är någon skillnad mellan grupperna i studien, säger han.

I studien ingår patienter som nyinsjuknat i akut kranskärlssjukdom och som redan har ganska låga nivåer av LDL-kolesterol. De har lottats till behandling med det kolesterolsänkande läkemedlet simvastatin i 40 mg (kontrollgrupp) eller till ytterligare behandling i form av läkemedlet ezetimib  och möjligen även ännu mer simvastatin om kolesterolet inte pressats tillräckligt.

Ezetimib  (Ezetrol) är ett läkemedel som blockerar upptaget av kolesterol i tarmen men som varit omdiskuterat på grund av att det aldrig visats om det verkligen skyddar mot hjärt-kärlsjukdom.

– Vilket resultatet än blir i studien kommer det bli ett himla liv med tanke på att kolesterolfältet är så omdiskuterat. Framförallt förstås om resultatet inte blir positivt, med tanke på de mycket stora belopp som nu plöjs ner i utvecklingen kolesterolläkemedel i form av de så kallade PCSK9-hämmarna, säger Mikael Dellborg.

Ytterligare en undersökning det pratas mycket om på förhand är den så kallade DAPT-studien. Den handlar om hur lång den dubbeltrombocythämmande behandlingen bör vara efter att patienter har fått läkemedelsavgivande stentar, i det här fallet 12 eller 30 månader.

– Den här frågan har diskuterats mycket och DAPT-studien kan ge ett viktigt besked, säger Mikael Dellborg.

Med dubbeltrombocythämmande behandling avses acetylsalicylssyra i lågdos plus tillägg av ett annat trombocythämmande läkemedel, till exempel klopidogrel.

DAPT-studien presenteras sent på söndag kväll svensk tid tillsammans med tre andra studier av nytta och risker med dubbeltrombocythämmande behandling.

En annan studie att hålla ögonen på heter Avoid och presenteras på onsdag. I den testas nyttan av ge eller inte ge syrgas till patienter med stora hjärtinfarkter och som inte har dålig syremättnad i blodet.

När Robert Harrington, som är ordförande i den vetenskapliga programkommittén på kongressen, under en presskonferens i måndags berättade om Avoid-studien beskrev han den som ett preludium till den mycket emotsedda svenska studien Detox Ami som nu pågår.

Apropå Sverige så är en annan höjdpunkt på kongressen att kardiologinestorn Lars Wallentin håller en av de mest prestigefulla hedersföreläsningarna, Paul Dudley White-föreläsningen, på tisdag.

Från och med söndag eftermiddag kan du följa hela vår rapportering från AHA-kongressen här.

Relaterat material

Mutation i kolesterolprotein kopplas till hjärtskydd

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev