Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Koll på kurvor vägen till titeln i SM i EKG

Publicerad: 1 november 2006, 10:25

En utmaning som triggar läkares tävlingsinstinkt – och samtidigt förbättrar skickligheten i att tolka EKG. Så förenas nytta med nöje i tävlingen SM i EKG, enligt Eva Swahn, professor i kardiologi.


Starten för den första delomgången i  SM  i  EKG  går i dag, onsdagen den 1 november. Sedan väntar ytterligare nio delomgångar innan tävlingen är avgjord den 1 december 2007 och den svenska mästaren i  EKG  -tolkning koras. En delvinnare utses också i varje omgång – den första presenteras på Svenska läkaresällskapets riksstämma i slutet på november.

Tävlingen finansieras av Dagens Medicin och läkemedelsföretaget Pfizer. Tekniken bakom  SM  i  EKG  är framtagen av Bäwer & Nilsson, ett företag som arbetar med webb-baserad utbildning, bland annat  EKG  -skolan för läkare och sjuksköterskor.

Varje månad är det ett nytt  EKG  som ska bedömas. De tävlande har bara en chans i varje tävlingsomgång.

Bäst och snabbast vinner

– Vinner gör den som gör den mest riktiga bedömningen på snabbast tid, berättar Eva Swahn, professor och överläkare vid kardiologkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Det är hon som tillsammans med sina medarbetare på kliniken har tagit fram de  EKG  som ska bedömas i tävlingen. De är hämtade från riktiga patientfall på kliniken.

– De är av varierande svårighetsgrad, men man behöver absolut inte vara superspecialist för att klara av att göra en riktig bedömning, säger Eva Swahn.

Hon tror att skickligheten i att tolka  EKG  varierar stort i läkarkåren. Nivån kan vara låg hos dem som inte alls jobbar med det i sin kliniska vardag. Allmänläkare och internmedicinare måste ha en högre  EKG  -kompetens.

– Men som alltid gäller det att träna för att bli bättre. Det är det vi vill uppnå med tävlingen  SM  i  EKG  . Många läkare är ju tävlingsmänniskor och kan vi använda den egenskapen för att öka  EKG  -kunskaperna så har vi lyckats.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev