fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Konsultationsmetod bra mätare av hjärtrisk

Publicerad: 17 juni 2009, 11:58

En ny svensk metod för att skatta kardiovaskulär risk är lika bra som det etablerade Score-verktyget. Fördelen med den nya metoden är att man slipper ta blodprov.


Det så kallade Score-diagrammet är det i dag dominerande instrumentet för att beräkna kardiovaskulär risk hos hjärt-kärlfriska individer, se också artikel på sidan 9. Svenska forskare har nu utvärderat en alternativ metod att beräkna hjärt-kärlrisk, som de menar har fördelar jämfört med Score.

– Vår nya metod är helt konsultationsbaserad. Det innebär att man inte behöver ta blodprov för till exempel kolesterol, vilket ingår i Score-verktyget. Därför går det att ta fram en patients riskbild vid ett enstaka besök hos en allmänläkare, säger Ulla Petersson, distriktsläkare vid Söderåkra hälso-central söder om Kalmar.

Den nya modellen bygger på ett flertal parametrar: ålder, kön, rökstatus, förekomst av diabetes, familjehistoria av hjärt-kärlsjukdom, midjemått, blodtrycksvärde och förekomst av högt blodtryck.

Ulla Petersson och hennes forskarkollegor har utvärderat det nya verktyget i en kohortstudie med 689 personer, 40–59 år, utan tidigare hjärt-kärlsjukdom. Studiedeltagarna följdes i 17 år och forskarna tog reda på vilka som dött eller drabbats av kardiovaskulär sjukdom.

– Vår konsultationsbaserade modell förutsåg insjuknande eller död i kardiovaskulär sjukdom lika väl som om man tog hänsyn till de parametrar som ingår i Score, säger Ulla Petersson.

– Ytterligare en fördel jämfört med Score-verktyget är att vår metod anger risk för insjuknande i hjärtsjukdom och inte död, vilket kan vara lättare att diskutera med patienten.

Ulla Peterssons förhoppning är nu att kunna utvärdera det nya verktyget i andra och större populationsmaterial.

– I förlängningen hoppas vi att detta ska bli en etablerad riskskattningsmetod, som kan komplettera Score. Då måste vi också ta fram en lättanvänd datorapplikation för verktyget, säger Ulla Petersson.

Det nya verktyget är nyligen beskrivet i en artikel i tidskriften European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation.

FORSKARE

Namn: Ulla Petersson, Carl Johan Östgren, Lars Brudin och Peter Nilsson. Projekt: Konsultationsbaserad modell för kardiovaskulär riskskattning. Finansiering: Sydöstra sjukvårdsregionen och Landstinget i Kalmar län.

Läs även: Professorer oense om Score visar rätt hjärtrisk

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev