Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Konsulternas förslag intressanta för Carelink

Publicerad: 16 juni 2003, 08:26

De tankar som Jan Dahlin och Göran Larsson för fram i sin rapport är inga direkta nyheter, men ändå intressanta. Det finns ett stort behov av samordning av IT-stöden i svensk sjukvård, och den här utredningen kommer säkert att driva på utvecklingen i positiv riktning.


-  Det säger Mats Larson, vd på IT-nätverket Carelink, i en kommentar. Han har träffat Jan Dahlin och Göran Larsson vid tre tillfällen för att få information om rapporten.  Mats Larson anser att många av förslagen i konsultrapporten väl stämmer överens med Carelinks uppdrag.

Skulle gärna se större resurser  - Vårt uppdrag är att få ut mer nytta av de IT-stöd som finns i vården. Och ska befintliga och nya IT-system kunna fungera tillsammans krävs samverkan mellan berörda parter, konstaterar Mats Larson.   Han anser att mycket av det som föreslås i utredningen är sådant som Carelink redan arbetar med.   - Vi satsar bland annat 4 miljoner kronor i ett projekt för att vården tillsammans med leverantörerna ska komma överens om en samsyn när det gäller systemarkitektur, precis som konsulterna föreslår. Självklart skulle vi kunna jobba ännu mer kraftfullt om vi hade mer resurser, säger han.   Borde lägga mer pengar på IT  Också Mats Larson tror att de flesta landsting inser att samordning är ett måste framöver. Problemet är hur man ska finansiera arbetet med dessa gemensamma IT-lösningar.   - Vården lägger idag cirka 3 procent av omsättningen på IT. Informationsintensiva företag ligger på det dubbla. Det borde sjukvården också göra. Men även om man förstår att man kan göra stora besparingar i framtiden, är det svårt att få loss pengar i nuläget, med tanke på landstingens ansträngda budgetar, konstaterar Mats Larson.   Han vill i nuläget inte kommentera förslaget att Carelink skulle få ett utökat mandat, och ansvara för samordning.

Barbro Falk-Wadman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev