Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Kontroversiellt beslut <BR>om hjärtbyten överklagas

Publicerad: 23 mars 2010, 13:21

Stockholms läns landsting begär nu att beslutet att frånta Karolinska universitetssjukhuset alla hjärtransplantationer ska omprövas.


Den 17 februari bestämde Rikssjukvårdsnämnden att alla hjärttransplantationer ska utföras på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Skånes universitetssjukhus i Lund från den 1 juli. Beslutet fick omedelbart skarp kritik från flera ledande politiker i Stockholms läns landsting.

Nu lämnar landstinget in en formell begäran om att Rikssjukvårdsnämndens beslut ska omprövas. Som argument framförs bland annat att många av de patienter som ska genomgå en transplantation får lång resväg.

– Vi får heller inte glömma att de flesta organdonatorerna också finns i Stockholmsområdet. Hjärtan är känsliga organ som bara klarar fyra timmar mellan två kroppar, vilket är en allvarlig faktor att ta hänsyn till, säger landstingsstyrelsens ordförande Catharina Elmsäter-Svärd (m) i ett pressmeddelande.

Landstinget argumenterar också för att frågan inte har analyserats tillräckligt, och för att det är dumt att fatta ett beslut när hela systemet med rikssjukvård är ifrågasatt.

Relaterat material

Hjärtexperter tog inte upp tidigare uppdrag i Lund

Karolinska trotsar beslut – fortsätter med hjärtbyten

Landstingsråd vill lämna rikssjukvården i protest

Göteborg och Lund vann dragkamp om hjärtbyten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev