Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kortare skoltid kopplas till högre demensrisk

Publicerad: 2 oktober 2007, 12:18

Personer som inte slutför grundskola har oberoende av andra riskfaktorer högre risk att utveckla demens än individer med minst nio års skolutbildning, enligt en ny finländsk studie.


Svenska och finländska forskare har undersökt effekten av utbildning för risken att utveckla demenssjukdomar. I studien följdes 1 499 deltagare i en finländsk populationsbaserad undersökning under i medeltal 21 år.

Deltagarna delades in i tre grupper: de med högst fem års utbildning, de med sex till åtta års utbildning och de med minst nio års utbildning. Forskarna kopplade därefter utbildningslängd till förekomst av demenssjukdom vid ett sista uppföljningstillfälle då deltagarna var 65–79 år gamla.

Resultaten publiceras i dag, tisdag den 2 oktober, i tidskriften Neurology. Jämfört med individerna i gruppen med kortast skolutbildning hade individerna i de två grupperna med medellång och lång skolutbildning 43 respektive 84 procent lägre risk att ha utvecklat någon form av demenssjukdom.

Sambanden var oförändrade efter att forskarna kontrollerade för ett antal demografiska, socioekonomiska och livsstilsrelaterade riskfaktorer.

– Det kan vara så att högutbildade personer har en större kognitiv reserv, det vill säga en bättre förmåga hos hjärnan att bibehålla sin funktion trots skada, och på så sätt kan skjuta upp de negativa effekterna av demens. Därtill är det möjligt att ohälsosam livsstil bidrar till att reserven försvinner, säger studiens huvudförfattare Tiia Ngandu i ett pressmeddelande från American Academy of Neurology.   Hon är läkare och forskare, verksam vid Karolinska institutet, samt vid universitetet i Kuopio, Finland.

Neurology 2007; 69: 1442–1450

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev