Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kostråd kopplas till friskare hjärta

Publicerad: 22 augusti 2013, 08:36

Foto: Photos.com

Att äta enligt Livsmedelsverkets rekommendationer kan kopplas till en minskad risk att drabbas av bland annat hjärtinfarkt och stroke, enligt en ny studie från Malmö.


Det är nya data från den stora befolkningsundersökningen Malmö kost och cancer som visar på fördelar med myndighetens stundtals ifrågasatta råd.

Undersökningen omfattar 171 126 medelsålders personer som var till synes friska vid studiestarten. De inkluderades mellan åren 1991-1996 och följdes fram till och med år 2008. Under den tiden inträffade 703 hjärt-kärlhändelser bland kvinnorna och 1093 bland männen.

Hur pass väl deltagarna följde Livsmedelsverkets kostråd graderades med hjälp av ett index som baserades på 2005 års rekommendationer. Indexet tog hänsyn till intaget av mättat och omättat fett, fibrer, grönsaker, fisk och skaldjur samt socker. Kvaliteten på kosten klassades som antingen låg, medium eller hög.

Resultaten visar att män som åt en kost av hög kvalitet enligt indexet hade 27 procent lägre risk att drabbas av hjärtkärlhändelser än män som åt en lågkvalitativ kost. Bland kvinnor var motsvarande siffra 32 procent.

Studien är av observationstyp och kan därför inte slå fast något orsakssamband. Forskarna poängterar också att den har flera svagheter. Bland annat är det tveksamt om slutsatserna gäller även andra åldersgrupper än medelålders personer. En annan osäkerhet är att livsstilsfaktorer kan ha påverkat även om resultaten kontrollerades för sådana faktorer.

Forskarna skriver ändå i sin artikel, som publiceras i tidskriften Plos one, att studien ger stöd för att en kost i linje med rekommendationerna kan minska hjärtkärlhändelser i befolkningen.

Läs hela studien:

Joanna Hlebowicz med flera. A high diet quality is associated with lower incidence of cardiovascular events in the Malmö diet and cancer cohort. PLoS ONE 8(8)e71095. DOI: 10.1371/journal.pone.0071095

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev