Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Krav på 24 000 står starkt

Publicerad: 25 april 2012, 06:36

Foto: Marcus Ericsson

På många håll i landet demonstrerade i går, tisdag, sjuksköterskestudenter för sitt krav på högre ingångslön. Kampviljan var det inget fel på.


Bland de runt 500 personer som deltog i manifestationen på Södermalmstorg i Stockholm fanns Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Hon är imponerad av hur sjuksköterskestudenterna lyckats väcka uppmärksamhet och engagemang.

– De har verkligen lyckats sätta fokus på lönefrågan, och vet hur de ska använda sociala medier och media i stort. De vet hur man gör, där ligger vi i facket lite efter, säger hon medan allt fler samlas på torget.

En liten flicka i kattdräkt som säljer majblommor får maka på sig när studenterna strömmar till, med skyltar med texten: ”24 000 är ingen bra lön, den är bara rimlig” och ”Vi sätter nålar, vi sätter dropp, ge oss stålar annars blir det stopp”.

De blåa knapparna med texten ”Inte under 24 000!” som delas ut på torget, går åt som smör i solsken, och även fackordföranden har tagit på sig två stycken.

– Det här är ingen facklig manifestation men jag vill vara här för att visa mitt stöd. Även om studenternas krav kan sticka i ögonen på våra medlemmar som arbetat länge och har lägre lön än 24 000 så är det ingen som tycker att deras krav är orimliga, säger hon.

När talarna tar vid riktar en av dem, författaren Marcus Birro, en rejäl känga mot facket som, enligt honom, ”sitter i arbetsgivarens knä” och inte lyckats bättre i arbetet med att ge sjuksköterskorna rimliga löner.

Ulrika Blumfelds, som är talesperson för sjuksköterskestudenterna i Stockholm, beklagar att ingen från arbetsgivarsidan ville ställa upp och tala på demonstrationen. Hon berättar också att det finns arbetsgivare som i tysthet börjat acceptera studenternas lönekrav.

– De säger ja men vill att det ska hållas tyst om det eftersom det kan irritera dem som jobbat länge.

Även Nicolina Steen, som går ut sjuksköterskeprogrammet nu i vår, har hört om nyutbildade som fått igenom lönekraven mot tystnadslöfte.

– Samtidigt är det orimligt att de som jobbat tio år tjänar mindre. Vår aktion och våra krav är en chans för dem att göra något, kräva lönesamtal och högre löner de också, säger hon.

Men att höja lönen för hela sjuksköterskegruppen kostar, arbetsgivarsidan menar ju att det inte finns ekonomiska möjligheter till det?

– Det här handlar om prioriteringar. Det finns pengar för att ta in bemanningsföretag och hyrläkare och att ge bonusar. Vi har subventionerat vården länge nog nu. 24 000 är den lägsta prislappen på vår legitimation, säger Ulrika Blumfelds.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev