Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Krav på inopererade hjälpmedel till sviktpatienter

Publicerad: 26 april 2012, 07:45

KARDIOVASKULÄRA Varken behandling eller överlevnad har förbättrats för svenska hjärtsviktspatienter de senaste tio åren. Fler borde implanterbara defibrillatorer och sviktpacemakers, enligt forskare på kardiovaskulära vårmötet.


Det är läkare i Stockholm och Linköping som nu presenterar en stor studie med mer än 20 000 patienter med hjärtsvikt med olika svårighetsgrad. Studien bygger på data ur registret Rikssvikt från  åren 2002 till 2011.

Vi ville veta hur duktiga vi är på att använda den evidensbaserade behandlingen, och vi är ganska duktiga när det gäller läkemedel, säger Tonje Thorvaldsen, ST-läkare på kardiologkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, som presenterar resultaten i dag, torsdag.

Under den undersökta perioden var användningen av de viktigaste läkemedlen i princip oförändrad, men hög. Omkring 90 procent av patienterna behandlades med blodtrycksmediciner av typen ACE-hämmare eller angiotensinreceptorblockerare, och lika stor andel fick betablockerare.

Användningen ligger ganska stabilt, och det är nog svårt att komma så mycket högre för det finns alltid patienter med kontraindikationer.

Däremot var det få patienter som fick behandling med de tekniska hjälpmedel som kommit på senare år. Andelen som fick en implanterbar defibrillator, ICD, ökade bara från 1,8 till 5,9 procent och sviktpacemaker, CRT, från 1,9 till 4,7 procent.

Det är allt för lågt, även om vi inte kan säga exakt hur många som borde få de här behandlingarna, säger Tonje Thorvaldsen.

Under det undersökta decenniet minskade inte dödligheten för sviktpatienterna   risken att dö inom ett år låg stadigt kring 15 procent   vilket indikerar att nya behandlingsmetoder behövs. Eftersom fortfarande få patienter får ICD och CRT är det där krutet bör läggas, anser forskarna bakom studien.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev