Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kräver miljonböter för upphandlingar

Publicerad: 7 december 2016, 13:46

Foto: Thinkstock

Skåne har gjort två olagliga direktupphandlingar med läkare. Det menar Konkurrensverket som går till domstol med ett böteskrav i miljonklassen.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Region Skåne ingick omkring förra årsskiftet två direktavtal om anestesi- och intensivvård respektive gynekologivård utan att först utannonsera upphandlingar. Regionen och leverantörerna hade kommit överens om ett tak för ersättningen av tjänsterna, vilket sammantaget är drygt 15 miljoner kronor under en tvåårsperiod. Eftersom avtalen är värda så mycket pengar anser Konkurrensverket att de borde ha utannonserats. Direkupphandlingsgränsen går vid ungefär en halv miljon kronor per år.

Om en regelmässig offentlig upphandling hade gjorts hade man kanske kunnat spara pengar, anser Konkurrensverket.

– Då hade man kunnat jämföra och sett vad som varit det bästa priset. Den möjligheten hade vi inte nu, säger Per Karlsson, chefsjurist på myndigheten, till Dagens Medicin.

Vårdleverantörerna har tidigare haft avtal med Region Skåne, dock utan någon inskriven möjlighet till förlängning. Regionen menar bland annat att den har handlat i tidsnöd och därför upphandlat direkt i stället för att utannonsera avtalen, det vill säga att man har gjort någon form av förlängning. Konkurrensverket å sin sida menar att det har funnits gott om tid att göra en offentlig upphandling eftersom regionen känt till att de tidigare avtalen skulle löpa ut.

Konkurrensverket har skickat en ansökan om upphandlingsskadeavgift till förvaltningsrätten där de kräver att Region Skåne betalar 1,35 miljoner kronor. Eftersom det rör sig om två fall och inte en isolerad händelse är beloppet högre än det hade varit annars.

Region skåne kommenterar i ett mejl att de avvaktar utgången av den rättsliga prövningen.

Relaterat material

Skåne måste upphandla journalsystem på nytt

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev