Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kritiserad NKS-flytt gick enligt planerna

Publicerad: 21 november 2016, 05:30

Bild 1/5  

Foto: Carin Tellström/Karolinska universitetssjukhuset

På söndagen flyttade tema hjärt-kärl in i NKS, Nya Karolinska i Solna. Det ska ha gått som planerat utan missöden. Samtidigt uttrycks farhågor för den nya modellen från flera håll.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhuset

­– Vi har inte haft några praktiska, tekniska eller medicinska missöden. Jag är väldigt stolt över alla som varit här sedan klockan 04 i morse, sa Patrik Rossi, tillförordnad temachef för hjärta-kärl, efter flytten.

Klockan 5.30 på söndagsmorgonen höll alla ansvariga, såsom sjukhusdirektör, temachefer och funktionschefer, ett sista möte för att besluta om flytten faktiskt skulle få grönt ljus. Och det fick den. Omkring 7.45 började de omkring 20 patienterna att flyttas.

Inte mindre än tre gånger höll sjukhuset presskonferens under dagen. Sjukhusdirektören tillsammans med bland andra chefläkare och kvalitets- och patientsäkerhetsdirektör försäkrade medierna att allt förflöt enligt planerna. Den bilden har även läkarföreningen på Karolinska.

– Av det jag har hör gick allt lugnt och stillsamt, säger ordförande Yvonne Dellmark.

NKS-flytten har annars varit föremål för turbulens, inte minst den sista veckan. Då avsade sig läkaren Jan Liska sin roll som patientflödeschef på tema hjärta-kärl, då han inte kände att tiden för flytt var mogen och att han därför inte kunde garantera patientsäkerheten.

Och Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, begärde ytterligare en storövning likt den vid månadsskiftet. Han hänvisade till att 1 400 fel och förbättringspunkter då upptäcktes. En ny övning var dock inte nödvändig, menar sjukhusdirektör Melvin Samsom.

– Driftövningen var väldigt viktig. Vi lärde oss mycket, allt hade inte fallit på plats då. Sedan dess har extra utbildning getts och extra tester av utrustning har gjorts.

Hade alla fel åtgärdats till söndagsmorgonen?

– Felen som var grundläggande för patientsäkerheten. Vi sa att vi skulle ha åtminstone samma nivå av säkerhet, eller bättre, som i de gamla byggnaderna.

Han menar också att turbulensen inte haft någon påverkan på flytten. Men Patrik Rossi har märkt av de stormiga turerna innan söndagen.

– Det blir väldigt mycket arbete för ledningsorganisationen att förklara olika saker. Det har gått åt mycket energi att bemöta uttalanden och påståenden som kanske är lite väl kategoriska ibland, säger han.

Hur påverkar en sådan sak som att Jan Liska avsade sin chefsposition?

– Det blir ju en hel del oro i leden efter ett sådant utspel. Det illustrerar också svårigheten att nå ut med information.

När Jan Liska avsade sig sin chefsroll i förra veckan hade fortfarande inte övningarna kring operationsverksamheten genomförts, vilket Patrik Rossi tror kan ha bidragit till oron.

Varför gjorde man inte övningarna tidigare?

– Det finns en poäng i att öva ganska nära inpå flytten eftersom det handlar om ny teknik. Det är hands-on. Man får inte känna att det går för lång tid.

Laila Hübbert, läkare och patientområdeschef, tror möjligen att patienterna kan ha påverkats mer än personalen av all rapportering kring flytten.

– Det patientosäkra de senaste veckorna är de patienter som avsagt sig åtgärder på grund av att de varit oroliga, säger hon.

I förra veckan gick läkarföreningen ut med kravet att hela den tematiska modellen, den så kallade värdebaserade vården, skulle stoppas. I ett öppet brev till sjukhusdirektör Melvin Samsom krävde de att samarbetet med konsultbolaget som fått uppdraget att införa modellen skulle upphöra då arbetssättet skulle hota vården av de sjukaste patienterna.

– Vi är nu koncentrerade på flytten, det är det viktigaste just nu. Nu i veckan återkommer vi till läkarföreningens krav, säger Melvin Samsom, som också berättar att flytten ska utvärderas under måndagen.

I förberedelserna för flytten av tema hjärta-kärl ingick att utlokalisera hälften av patienterna till andra sjukhus medan personalstyrkan fortfarande var 100-procentig. Det har främst uppnåtts genom att man slutade planera in operationer under en tid. Förutom den stora flyttövningen för tre veckor sedan har personalen gått kurser sedan i mars, gjort simuleringar och haft orienteringsövningar i de nya lokalerna.

Relaterat material

Därför skriver läkarföreningen en förklaring om missförtroende

Konsultnotan för NKS flyttkalas oklar för Karolinska

Samsom svarar på läkarföreningens kritik

Toppchef hoppar av Nya Karolinska

Fackbas kräver ny flyttövning på NKS

Minutiös planering inför tidernas flytt

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev