fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Krönika: Social betydelse för hjärtsjuka underskattad

Publicerad: 21 september 2005, 08:24

Social utsatthet och fattigdom har avgörande effekt på människors hälsa. Det låter som en självklarhet - men sjukvården tar inte de fulla konsekvenserna av detta.


I en studie i nätupplagan av tidskriften Heart, visar forskare från University of Dundee i Storbritannien vilken massiv   effekt social utsatthet har på risken för hjärtsjukdom.

För att hitta människor som behöver förebyggande insatser, används ofta olika riskskalor. Dessa tar hänsyn till riskfaktorer som rökning, diabetes och kolesterolvärden - men tar inte tillräcklig hänsyn till sociala skillnader, anser forskarna.

De följde cirka 13 000 skottar i tio år och registrerade deras risk att dö eller vårdas på sjukhus för hjärtproblem. En ny poängskala användes för att med hjälp av 31 olika indikatorer, som bostadsort och inkomst, dela in deltagarna i fem grupper med olika grad av social utsatthet.  

Den förväntade hjärtrisken, som kunde räknas fram med den etablerade Framingham-skalan, jämfördes med den verkliga risken. Och medan den förväntade risken inte skilde sig så mycket åt för grupperna, var de verkliga skillnaderna stora. De mest socialt utsatta hade mer än dubbelt så hög risk som de minst utsatta. Att höra till den mest utsatta gruppen var jämförbart med att vara tio år äldre, eller att ha diabetes.   Forskarna anser att dagens metoder att uppskatta risk för hjärtsjukdom leder till underbehandling av dem som bäst behöver förebyggande insatser. Därmed hjälper sjukvården till att öka de sociala orättvisorna.

Det ligger mycket i deras resonemang. Den påläste patienten som ber om blodfettsänkande statiner har med största sannolikhet större chanser att få dem, än den utslagne mannen från gatan. Men det är kanske han som behöver dem bäst.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev