Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kroppspulsådern bör undersökas på 65-åriga män

Publicerad: 30 november 2015, 12:02

Socialstyrelsen förespråkar en åldersgräns för screening på 65 år, vilket kan leda till ett minskat åtagande för en del landsting.


Screening av stora kroppspulsådern hos alla 65-åriga män beräknas rädda livet på 90–100 personer per år. Därför bör alla 65-åriga män erbjudas en undersökning, enligt Socialstyrelsen som föreslår en nationell screening.

Sjukdomen bukaortaaneurysm innebär att stora kroppspulsådern i buken vidgas, något som oftast inte ger symtom förrän den brister. I dag erbjuder alla landsting allmänna ultraljudsundersökningar av bukaortan hos män. Men det finns skillnader i vilka åldrar.

– Ett fåtal landsting har valt att erbjuda äldre åldergrupper, det vill säga äldre än 65 år. Vi rekommenderar dock att 65-åringarna ska bjudas in, inte äldre. Det är där det finns vetenskapligt stöd. Vi rekommenderar en undersökning vid ett tillfälle, säger Malin Engelmark, projektledare på Socialstyrelsen.

När det gäller värden för vidgningen finns också skillnader. En del landsting erbjuder uppföljning om vidgningen av bukaortan är över 30 millimeter, vilket nu blir Socialstyrelsens rekommendation. Andra gör uppföljningar redan från 25 millimeter.

I dagsläget rekommenderas inte landstingen att screena kvinnor.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev