Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

KS läkarförening väntar på svar om kritik

Publicerad: 22 november 2016, 14:53

Nya Karolinska i Solna.

Foto: Rikard Berglund

KS läkarförening väntar fortfarande på svar från sjukhusledningen om kritiken i det brev föreningen skickat till sjukhusdirektör Melvin Samsom i förra veckan. Dagens Medicin har pratat med läkarföreningens ordförande om vilka farhågor hon har med det nya verksamhetsmodellen om ”värdebaserad vård”.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetMelvin SamsomVärdebaserad vård

– Nu ska man trycka in samtliga patienter i flöden. Tidigare använde man bara patientflöden om det fanns något att vinna på det för patienten. Då var inte alla patienter flöden, säger Yvonne Dellmark, läkarföreningens ordförande.

Ett flöde är tänkt att behandla patienter utifrån behov, vilket kan innebära att flera specialister kopplas in. Men läkarföreningen menar alltså att i den nya organisationen kommer en patient att finnas i endast ett flöde vilket försämrar helhetsbilden.

– Det blir svårt att se hela individen. Man får hjälp med en diagnos i taget, säger Yvonne Dellmark.

I det öppna brevet till sjukhusledningen kritiserar läkarföreningen den nya arbetsmodellen på Nya Karolinska i Solna. De menar att modellen saknar evidens för att gynna patienterna och kräver att samarbetet med konsultbolaget som fått uppdraget att skapa modellen och införa styrning med värdebaserad vård skulle upphöra, då det skulle hota vården av de sjukaste patienterna.

Kravet kom i förra veckan, bara dagar innan NKS-flytten.

– Det är inte vi som valt tidpunkten. Samtidigt som sjukhusets flyttberedelser pågick för fullt var vi kallade till möte om arbetsmiljökonsekvensbeskrivningar angående den blivande organisationen. Vi har inte fått någon tidslinje för när det ska vara klart. Alltså vet vi inte hur lång tid vi har på oss att svara och då kan man inte vänta, säger Yvonne Dellmark.

De gamla divisionerna och klinikerna på Karolinska byts mot teman, flöden och funktioner (se grafik nedan). Det inleddes 1 juni i år i det som kallas fas 1 med ungefär hälften av sjukhusets verksamhet.

De återstående klinikerna ingår i fas 2, till exempel neurokirurgen och urologkliniken. Det är huvudsakligen i den fasen som läkarföreningen ser problem, för där kommer flera kliniker att delas mellan flera teman, säger Yvonne Dellmark.

– Om man organiserar all personal på det sättet blir kunskapsbasen väldigt fragmenterad. Man slår sönder kunskapsområden, säger hon.

Det finns inget likhetstecken mellan kliniker och specialiteter. Men på KS har det varit så, säger hon. Med den nya organisationen kommer medarbetare som tidigare arbetade nära varandra att delas på. Det påverkar också utbildningen som hon menar kommer att ”krascha” då det efter ett tag kommer att bli brist på kompetenta lärare. Det skulle också innebära problem med att bemanna jourlinjer som i dag sköts inom en specialitet, menar läkarföreningen.

Och det avspeglar sig också i beslutsansvaret. Läkarföreningen anser att det blir otydligt vem som ska besluta vad kring patientflödena.

– Ingen bestämmer över andra i den här modellen, alla ska samarbeta. Det kan fungera i mindre grupper. Men har man en organisation med tusentals anställda och hög personalomsättning blir det en otydlig beslutsstruktur.

Sjukhusdirektör Melvin Samsom säger via Karolinskas pressavdelning att sjukhuset i nuläget inte kommenterar ärendet i externa kanaler såsom massmedier.

Patrik Rossi, tillförordnad temachef för hjärta-kärl säger dock att man måste ge den nya modellen tid.

– Jag tycker den nya organisationsmodellen måste få växa fram. Vi har en papperskonstruktion, och nu ska vi se till att få det att fungera i verkligheten. Där tror jag att de medicinska företrädarna som har ansvarsområden kommer att bidra till att det här bli bra i slutändan.

Relaterat material

NKS verksamhetsmodell liknar ingenting annat

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev