Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kunskapsprov befaras leda till kompetensflykt

Publicerad: 25 mars 2019, 13:43

Foto: Thinkstock

Tillkrånglad svenska och smala ämnesområden lyfts fram som orsaker till att sex av tio utländska läkare kuggas på kunskapsprovet. Konsekvensen blir att framtida läkare lämnar Sverige, tror lärare.


Ämnen i artikeln:

Umeå universitetSocialstyrelsenRegion BlekingeRegion Kalmar län

I Sverige måste en person med läkarlegitimation utanför EU/EES bland annat få godkänt på ett teoretiskt kunskapsprov för att få praktisera som läkare i landet. Svenska Dagbladet, skriver om att rekordmånga utländska läkare klarade av provet förra månaden, som också innehåller en praktiskt del.

Men Susanne Rylander, projektansvarig för Region Kalmars satsning för att hjälpa utländska läkare till legitimation, tycker att det är på tok för få läkare som blivit godkända sedan provet gjordes om 2016. Hon tycker att kunskapen som proven efterfrågar är mindre viktig.

– Det handlar om celluppbyggnad och dna. Man kan inte begära att någon som har varit specialist i 20 år ska minnas hur många molekyler det finns i en cellvägg. Det är inte det vi borde testa, säger Susanne Rylander till Svenska Dagbladet.

Hon får medhåll av Jan Åke Blomquist, som undervisar i medicinsk svenska i Region Blekinge inom ett projekt som också hjälper utländska läkare mot legitimation. Han upplever det akademiska språket och tidspressen som de största problemen. Till Svenska Dagbladet berättar han om flera personer som han varit i kontakt med som funderar på att lämna Sverige på grund av det svåra provet.

På Umeå universitet, som fått i uppdrag av Socialstyrelsen att formulera provet, hävdar man att språkbruket i provet är det som används i kommunikationen mellan läkare i dag. Vidare ska provet fungera som ett urval från en läkarutbildnings samtliga terminer.

– Har man inte den basen har man dåliga förutsättningar för att fungera vidare i det livslånga lärandet. Även en specialist kan läsa på, säger Magnus Hultin, ansvarig för kunskapsprovet vid Umeå universitet, till Svenska Dagbladet.

Relaterat material

Läkare kritiserar kunskapsprovet: Testar inte relevant kunskap

Läkare: Specialister kan missgynnas i kunskapsprov

Läkare oroliga inför nya kunskapsprovet

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev