Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kvalitet snarare än kvantitet är centralt för HDLs hjärtskydd

Publicerad: 14 januari 2011, 21:47

HDL-partiklars förmåga att transportera kolesterol från aterosklerotiska plack kan vara avgörande för deras förmåga att skydda mot hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.


Det är sedan tidigare känt att hög nivå av det ”goda kolesterolet” HDL är kopplat till minskad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

I en ny studie visar nu amerikanska forskare att den hjärtskyddande egenskapen hos HDL tycks kunna härledas till HDL-partiklarnas förmåga att absorbera kolesterol från immunceller, makrofager, i blodkärlens aterosklerotiska plack.

Forskarna, som är verksamma vid University of Pennsylvania i Philadelphia, USA, mätte bland annat transportförmågan hos HDL som togs från nästan 800 patienter med eller utan kranskärlssjukdom.

Transportförmågan var då kopplad till minskad risk att ha kranskärlsjukdom, oberoende av nivån på HDL och förekomst av andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

Den fjärdedel av studiedeltagarna som hade sämst sådan transportförmåga hade 54 procents ökad risk att ha kranskärlssjukdom jämfört med den fjärdedel av deltagarna där transportförmågan var som högst.

I  ytterligare en analys av friska personer konstaterar forskarna att hög transportförmåga var kopplad till minskad tjocklek på det innersta lagret av kärlväggen i halspulsådern, vilket är en markör för aterosklerotisk börda.

Sammantaget pekar resultaten på att det är funktionen snarare än nivån av HDL som är viktigt för kopplingen till skydd mot hjärt-kärlsjukdom. Enligt forskarna bakom studien kan fynden öppna upp för nya farmakologiska angreppssätt. De skulle också stödja en teori som säger att dysfunktionellt HDL kan orsaka hjärtsjukdom.

Studien publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine 2011; 364: 127–135

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News