Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kvinna avled efter abort

Publicerad: 23 september 2015, 09:47

En kvinna som hade genomgått en medicinsk abort utvecklade en septisk chock och avled. Nu ser kvinnokliniken över sina rutiner vid den gynekologiska jourmottagningen.


Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Det framkommer i den lex Maria-anmälan som kvinnokliniken vid ett sjukhus i södra Sverige gjort till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Den aktuella kvinnan insjuknande med feber efter en medicinsk abort som var inkomplett. Verksamhetschefen vid kvinnoklinken berättar för Dagens Medicin att patienten då kontaktade sjukvårdsrådgivningen. Eftersom flera av hennes familjemedlemmar hade influensa tolkades såväl sjukvårdsrådgivningen som patienten själv hennes symtom som detta.

Efter utebliven bättring sökte kvinna till den gynekologiska akutmottagningen som inryms på vårdavdelningen på jourtid. Där fokuserade på personalen på hennes gynekologiska besvär. Kvinnan utvecklade en septisk chock och avled senare på intensivvårdsavdelningen.

Verksamhetschefen säger till Dagens Medicin att det inte är så här de vill att patienter med sepsis ska omhändertas  och att personalen behöver uppmärksamma andra allvarliga symtom än de gynekologiska.

I sin anmälan till Ivo skriver kvinnoklinken att den nu ser över hanteringen av akut sjuka gynekologiska patienter, bland annat samarbetet med akutmottagningen. Kvinnokliniken kommer även att satsa på kompetensförstärkning beträffande sepsisbehandling och belysa vikten av ett snabbt omhändertagande vid svår sepsis. Kliniken skriver också att den under flera år arbetat aktivt med att förbättra omhändertagandet av denna patientgrupp

SANNA BJÖRKMAN

Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev