Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kvinnlig bröstsmärta hjälpte inte

Publicerad: 11 december 2013, 13:32

Att leta efter typiskt kvinnliga varianter av bröstsmärta bidrog inte till tidig upptäckt av hjärtinfarkt hos kvinnor i en studie i Jama Internal Medicine.


Tidigare forskning har visat att bröstsmärta är det vanligaste symtomet vid hjärtinfarkt hos både kvinnor och män.

Nu har schweiziska forskare försökt ta reda på om man genom att identifiera könsspecifika manifestationer av bröstsmärta hittar fler hjärtinfarkter hos kvinnor på ett tidigt stadium.

Av resultaten drar de alltså slutsatsen att man inte gör det.

Bröstsmärta kan yttra sig på olika sätt. Den kan till exempel vara huggande, tryckande eller brännande och i studien letade forskarna efter 34 sådana manifestationer av bröstsmärta hos 796 kvinnor och 1 679 män som sökt för akut bröstsmärta vid någon av nio akutmottagningar.

EKG och troponintest gav så småningom svar på vilka som verkligen drabbats av hjärtinfarkt.

Forskarna kommer fram till att skillnaderna mellan kvinnors och mäns bröstsmärta är ganska små och inte ger stöd för att använda typiskt kvinnliga manifestationer av bröstsmärta för att skilja mellan akut hjärtinfarkt och andra tillstånd.

Karin Schenk-Gustafsson, professor vid Karolinska institutet, anser dock att forskarna drar allt för långtgående slutsatser utifrån sitt material.

Det hon vänder sig emot är bland annat mot att det var så få, bara 143 kvinnor och 369 män, som verkligen drabbats av en hjärtinfarkt.

– Det är för få för att kunna dra så mycket slutsatser överhuvudtaget. En annan snedbelastning i materialet är att kvinnorna var i genomsnitt tio år äldre än männen, säger Karin Schenck-Gustafsson och fortsätter:

– Bland männen var det dessutom en större andel som hade haft hjärtinfarkt tidigare och visste hur det känns.

Att det var så få som faktiskt hade hjärtinfarkt anser hon bekräftar att det är svårt att tolka bröstsmärta hos både män och kvinnor.

– Det är inget kontroversiellt med att kvinnor kan ha bröstsmärta vid hjärtinfarkt. Men forskning har också visat att det är fler kvinnor än män som inte har bröstsmärta. Den stora frågan är hur vi fångar dem, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Läs abstract här:

Maria Rubini Gimenez med flera. Sex-specific Chest Pain Characteristics in the Early Diagnosis of Acute Myocardial Infarction. Jama Internal Medicine, publicerad online 25 november 2013 doi:10.1001/jamainternmed.2013.12199

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev