Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Kvinnors hjärtan tyngs mer av diabetes än mäns

Publicerad: 27 april 2012, 09:19

Om du är kvinna tycks diabetes eller förhöjt fasteblodsocker ha större betydelse för hjärtrisken än för män – oavsett om du är medelålders eller gammal.


I tidigare studier har man sett att diabetikers ökade risk för hjärt-kärlsjukdomar verkar minska med åldern.

Men det har varit oklart om det gäller i lika hög grad hos kvinnor och män eftersom de flesta studier inte gjort skillnad på kön, enligt Margrét Leosdottir, kardiolog.

Hon har tittat närmare på just detta i sin avhandling från Lunds universitet, med hjälp av en stor befolkningsstudie. Det visade sig att både medelålders och äldre kvinnor hade fler kardiovaskulära riskfaktorer än män med samma ålder och blodsockernivå. Äldre kvinnor med stigande blod­socker­nivå samlade på sig risk­faktorer i samma takt som medelålders.

– Om du är kvinna verkar din sockerrubbning alltså ha stor betydelse även om du är gammal. Däremot verkar sockret inte spela lika stor roll hos äldre män, säger Margrét Leosdottir.

Högre blodsocker medförde också högre risk att insjukna i hjärtinfarkt eller stroke under en fyraårsperiod.

– Sambandet försvagades dock med åldern hos både män och kvinnor. Men kvinnorna låg ändå lite högre än männen, säger Margrét Leosdottir.

Även prediabetes – som är ett förstadium till diabetes – gav ökad risk att insjukna hos såväl medelålders kvinnor som män. Men hos äldre sågs detta bara hos kvinnor.

Dagens riktlinjer säger att man även ska behandla förhöjt fasteblodsocker för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

– I vår studie hade äldre män med prediabetes ingen ökad risk. Kanske behöver man inte vara lika aggressiv med behandling hos dem som hos äldre kvinnor, säger Margrét Leosdottir.

I en annan avhandling vid Lunds universitet kommer folkhälsovetaren Charlotte Larsson fram till att typ 2-dia­betes tycks öka risken att dö av akut hjärt­infarkt mycket mer hos kvinnor än män.

– Det bekräftar att kvinnors fördel när det gäller hjärtinfarkt helt försvinner när de får typ 2-diabetes. När vi tittade på absoluta tal såg vi att kvinnor med diabetes kom upp i samma risk som män och till och med gick om dem något, säger Charlotte Larsson.

Varken skillnader i ålder eller förekomst av andra risk­faktorer – högt blodtryck, fetma, höga blod­fetter eller låg fysisk aktivitet – kunde förklara fyndet. Även här kommer underlaget från en befolkningsstudie, Skaraborgs­projektet. Charlotte Larsson jämförde data för patienter med typ 2-diabetes, högt blodtryck eller båda delarna med personer som hade varken eller.

Enligt Lars Rydén, professor emeritus i kardiologi vid Karolinska universitetssjukhuset, kan det vara så att kvinnor med diabetes och hjärtinfarkt inte har fått den riskfaktorbehandling de borde ha haft tidigt.

Det kan också vara så att den faktor som skyddar kvinnor från hjärtinfarkt elimineras, och att deras risk att insjukna blir mer lik mäns om de utvecklar diabetes.

– Hos kvinnor med glukosstörningar ska man med andra ord vara mycket noga med att söka andra riskfaktorer, säger Lars Rydén.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev