lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Låg hematokrit var bra vid blodsjukdom

Publicerad: 10 december 2012, 15:34

Blodtappning är den huvudsakliga behandlingen vid polycytemia vera. Foto: Photos.com

Patienter med blodsjukdomen polycytemia vera fick minskad risk för blodpropp om volymen på deras röda blodkroppar hölls under 45 procent, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Polycytemia vera är en hematologisk sjukdom där produktionen av framför allt de röda blodkropparna ökar kraftigt. Sjukdomen behandlas i första hand genom blodtappning, flebotomi, för att hålla de röda blodkropparna under kontroll och minska risken för blodpropp.

Men det har fram tills nu inte funnits säkra belägg för exakt vilket värde på hematokriten, det vill säga volymsandelen av röda blodkroppar, som är det bästa behandlingsmålet.

Visserligen har målvärdet 45 procent länge använts, men vissa data har antytt att ett högre värde kan vara bättre, enligt de italienska forskarna bakom den nu aktuella studien.

Därför randomiserade de patienter med polycytemia vera till att antingen behandlas mot en hematokrit under 45 procent eller en hematokrit mellan 45 och 50 procent.

Slutsatsen i studien är att det beprövade behandlingsmålet på under 45 procent ändå alltså var bäst.

Efter 2,5 års uppföljning hade 2,7 procent av patienterna som fått det lägre behandlingsmålet drabbats av hjärt-kärlrelaterad död eller fått en allvarligare blodpropp. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 9,8 procent.

Andelen patienter som fick biverkningar var den samma i bägge grupper.

Totalt ingick 365 vuxna patienter i studien, som nyligen presenterades vid den amerikanska hematologikongressen ASH. Patienterna behandlades med både flebotomi och cellgiftet hydroxiurea.

Normalvärdet på hematokriten är 39 till 49 procent för män och 37 till 44 procent hos kvinnor, enligt Nationalencyklopedin.

Läs abstract till studien:

Roberto Marchioli med flera. Cardiovascular Events and Intensity of Treatment in Polycythemia Vera. New England Journal of Medicine, publicerad online den 8 december 2012. DOI: 10.1056/NEJMoa1208500

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev