Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Lagat hjärta var inte bättre än läkemedel mot stroke

Publicerad: 27 mars 2013, 07:26

Två randomiserade studier pekar mot att slutning av öppetstående foramen ovale inte förhindrar stroke mer effektivt än blodförtunnande medel. Men resultaten tros inte sätta punkt för diskussionen om vilken strategi som är bäst.


Öppetstående foramen ovale är ett medfött, vanligt förekommande och oftast ofarligt hjärtfel som innebär att det finns en öppning mellan hjärtats förmak.

Personer med hjärtfelet löper dock större risk än andra att drabbas av stroke utan uppenbar orsak, vilket skulle kunna förklaras av att småproppar i det venösa blodet går via öppningen direkt till artärcirkulationen.

För att förhindra ny stroke behandlas de som drabbats med blodförtunnande medel eller genom att öppningen i hjärtat sluts, men enligt forskarna bakom två randomiserade studier i New England Journal of Medicine har varit oklart vilken strategi som är mest effektiv.

De har tittat närmare på just detta och resultaten visar att kateterburen slutning inte var tydligt överlägsen behandling med läkemedel.

I den ena studien ingick 980 patienter som följdes i 2,5 år i genomsnitt efter randomisering till operation eller läkemedel. Nio respektive 16 av patienterna i grupperna drabbades av ny stroke, men skillnaden var inte signifikant.

I den andra studien följdes 414 patienter under i genomsnitt 4 år efter randomisering till behandling. Sju patienter i operationsgruppen och 11 i läkemedelsgruppen dog eller drabbades av ickedödlig stroke, transitorisk ischemisk attack eller perifer emboli under uppföljningstiden. Inte heller här var skillnaden mellan grupperna signifikant.

Vid transitorisk ischemisk attack drabbas en del av hjärnan av en övergående syrebrist i hjärnan orsakad av övergående blodproppar.

Författarna till en ledarkommentar som publiceras i anslutning till artiklarna skriver att resultaten inte sätter stopp för diskussionen om vilken behandling som är bäst.

De skriver att en del kanske kommer att säga att studierna misslyckats med att visa en signifikant fördel med kateterburen slutning eftersom de saknat tillräcklig statistisk styrka. Men de påpekar samtidigt att bristande statistisk styrka kan leda till vilseledande resultat.

Läs abstract till studierna här:

John D Carroll med flera. Closure of Patent Foramen Ovale versus Medical Therapy after Cryptogenic Stroke. New England Journal of Medicine, publicerad online 21 mars 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1301440
 ■ Bernhard Meier med flera. Percutaneous Closure of Patent Foramen Ovale in Cryptogenic Embolism. New England Journal of Medicine, publicerad online 21 mars 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1211716

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev