Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Lägre överlevnad utan hjärt-lungmaskin vid bypasskirurgi

Publicerad: 17 augusti 2017, 05:30

Patienter, där bypasskirurgi genomförs på slående hjärta, har lägre överlevnad efter fem år, enligt en randomiserad studie i New England Journal of Medicine.


Det visar från femårsuppföljning av en studie, där totalt 2 203 amerikanska tidigare militärer ingick.

Bypasskirugi utförs antingen genom att stanna hjärtat under operationen och då är patienten under tiden kopplad till en hjärt-lungmaskin. Alternativt kan man göra det direkt på ett slående hjärta, vilket är en metod som tog fart under 1990-talet och innebär att patienten inte behöver anslutas till en hjärt-lungmaskin.

Resultatet visar att efter fem år var det drygt 15 procent av dem som inte varit anslutna till hjärt-lungmaskin under ingreppet, som dött. Detta jämfört med närmare 12 procent i gruppen som var anslutna till maskin under ingreppet.

Även förekomsten av allvarligare hjärt- och kärlhändelser, definierat som död oavsett orsak, upprepad kärlvidgning, eller hjärtinfarkt, var högre bland patienterna som blev opererade på slående hjärta.

Under föregående år genomfördes endast 0,7 procent av alla bypass-operationer på hjärtat utan hjärt-lungmaskin i Sverige, vilket kan jämföras med en femtedel av alla bypass-operationer för 20 år sedan, enligt Anders Jeppsson, överläkare och professor i thoraxkirurgi vid Göteborgs universitet.

I USA och Kanada ligger siffran högre, 13 procent, men även där har användningen av metoden minskat under de senaste åren.

– Det har varit känt ett tag att det inte går lika bra för patienter som opererats utan hjärt-lungmaskin, om man applicerar det på alla operationer. Det kan säkert vara så att vissa centra kan ha goda resultat även utan hjärtlungmaskin, säger Anders Jeppsson.

Han anser att den främsta orsaken till skillnaden är att det är tekniskt svårare vid operationen.

– På en patient som är kopplad till hjärt-lungmaskin är operationen smidigare att göra för då ligger hjärtat stilla. Det är svårare rent tekniskt att göra kärl-kopplingarna på ett slående hjärta.

Anders Jeppsson menar också att skillnaderna i resultatet är tydliga men inte jättestora, och tror att det kommer finnas enstaka patienter som har nytta av att opereras utan hjärt-lungmaskin. Däribland patienter med kraftigt förkalkad kroppspulsåder.

– När man använder hjärt-lungmaskin så måste man sätta en tång tvärs över stora kroppspulsådern, och om den är väldigt förkalkad så kan det leda till att kalkfragment lossnar vilket i sin tur kan öka risken för stroke. Det vill man förstås helst undvika.

Läs mer i abstract:

Laurie Shroyer med flera. Five-Year Outcomes after On-Pump and Off-Pump Coronary-Artery Bypass. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 16 augusti 2017. Doi:10.1056/NEJMoa1614341

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News