Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Läkare åtalas för våldtäkt

Publicerad: 31 juli 2007, 07:51

Den plastikkirurg i Malmö som misstänks ha drogat och våldtagit en kvinnlig patient kommer att åtalas. Det bekräftar Bo Albrektsson, åklagare i Malmö. Läkaren riskerar nu upp till tio års fängelse.


Åklagarens beslut att väcka åtal bygger till stor del på teknisk bevisning. Detta efter att analyser från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, visat att plastikkirurgens sperma fanns inne i den kvinnliga patienten.

– Egentligen finns inget formellt beslut att väcka åtal men allting tyder på att jag kommer att göra det, säger Bo Albrektsson, åklagare i Malmö.

Det var i maj som en kvinnlig patient var på behandling hos en plastikkirurg på en privatklinik i Malmö. Förhoppningen var att med hjälp av laser ta bort den så kallade bikini-linjen.

Men i stället blev hon våldtagen. Enligt Sydsvenskan handlar misstankarna om att läkaren förde med kvinnan till ett avskilt rum, utan någons överinseende. I rummet injicerade läkaren narkosmedlet Propofol i sin patient. Enligt kvinnan själv var hon medveten om vad som sedan hände men helt oförmögen att göra motstånd.

Enligt klinikens narkosläkare finns flera ”märkligheter” i det aktuella fallet. Vanligtvis används bara en bedövningssalva vid behandling av kroppshår. Dessutom antecknade aldrig plastikkirurgen i kvinnans journal att hon fått narkosmedel.

Enligt vad Sydsvenskan erfar ska plastikkirurgen ha en ”ovanlig förklaring” till hur hans sperma hamnat inne i patienten.

– Det stämmer, men vad det är för en förklaring vill jag av utredningstekniska skäl inte gå in på. Det får läkaren själv berätta – i rätten, säger Bo Albrektsson.

Är bevisningen stark?

– Ja, det får man väl säga att den är, även om jag inte vill gå in på några detaljer, säger Bo Albrektsson.

Kommer läkaren att åtalas för grov våldtäkt eller våldtäkt av normalgraden?

– Det har jag inte bestämt ännu. Men det är inte alls omöjligt att det blir grov våldtäkt.

Enligt lagen ska en våldtäkt bedömas som grov om gärningsmannen visat ”särskild hänsynslöshet eller råhet”.

– Det finns en rad omständigheter som gör att en våldtäkt kan bedömas som grov. Och om det är så att offret drogats vid tillfället så kan det vara motiverat att bedöma våldtäkten som grov.

Minimistraffet för grov våldtäkt är fyra års fängelse. Maxstraffet är tio år. För ”vanlig” våldtäkt är straffet mellan två och sex års fängelse.

Läs även: Läkare misstänks ha våldtagit patient vid behandling

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev