Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Läkare gjorde fel 18 gånger – anmäls till Socialstyrelsen

Publicerad: 11 juni 2010, 08:55

En läkare på ett privat vårdföretag har gjort fel vid 18 operationer på patienter med åderbråck. Händelsen är anmäld till Socialstyrelsen.


Vårdföretaget Proxima bedriver delar av verksamheten på Lasarettet i Motala. Under hösten förra året fick företaget i uppdrag att utföra 100 extra åderbråcksoperationer, för att Landstinget i Östergötland skulle klara vårdgarantin.

Nu görs en lex Maria-anmälan om att en läkare gjort fel vid 18 av operationerna. Vid tolv ingrepp användes en förlegad operationsmetod som ökar risken för nervskador. Fem patienter fick inte sina åderbråck tillräckligt åtgärdade och en patient fick helt fel kärl borttagna.

– Den interna kvalitetskontrollen har inte hållit måttet eftersom det tagit så många operationer innan man upptäckte att något var fel, säger Henrich Wilander, chefläkare vid Lasarettet i Motala, till Östgöta Correspondenten.

Läkaren som gjorde fel vid de 18 ingreppen begick också allvarliga fel vid en galloperation för en dryg månad sedan. Även den händelsen har lex Maria-anmälts. Läkaren får inte utföra fler sådana ingrepp.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev