Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Läkare i Linköping opererade in klaff på nytt sätt

Publicerad: 2 december 2013, 13:08

För första gången har en klaff mellan de vänstra hjärtrummen opererats in med kateter via ljumsken. Det är läkare vid Linköpings universitet som har utfört ingreppet.


I stället för att öppna bröstkorgen för att sätta in en ny hjärtklaff mellan vänster förmak och kammare valde läkare vid Universitetssjukhuset i Linköping att gå in via ljumsken och sätta in en så kallad kateterklaff. I normalfallet när en hjärtklaff inte fungerar som den ska öppnar kirurgen bröstkorgen och tar bort den gamla klaffen och syr in en ny, antingen en mekanisk eller en från gris eller kalv.

En nyare teknik är att gå in med en kateter och vidga utrymmet mellan klaffen för att mer blod ska kunna komma igenom. Därefter fästs klaffen i kalk som sitter på den redan befintliga hjärtklaffen. Sedan några år tillbaka är sådana ingrepp rätt vanliga vid aortastenos, men det har inte tidigare gjorts vid mitralisstenos då det är klaffen mellan vänster förmak och vänster kammare som har blivit stel att det är svårt för blod att tränga igenom in till vänster kammare.

– Anledningen är att den klaffen är mer oval än aortaklaffen som är rund och det är då svårare att göra en klaff som passar. Dessutom är öppningen större vilket också gör det svårare att få rätt passform, säger Niels Erik Nielsen, kardiolog och överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Tillsammans med kirurgen Henrik Ahn, kliniska fysiologen Jacik Baranowski, anestesiologen Wolfgang Freter och kardiologen Lars Wallby har han nu genomfört den första operationen i Sverige där en kateterklaff har satts in mellan vänster förmak och kammare.

– Patienten hade stora besvär med hjärtsvikt. Klaffen öppnades inte ordentligt och blodet hade svårt att komma igenom, berättar han.

Vid två tillfällen tidigare har en kateterklaff satts in mellan de vänstra hjärtrummen, en gång i Schweiz och en gång i Storbritannien. Men vid båda dessa tillfällen har läkarna gjort snitt i bröstkorgen för att kunna sätta in klaffen. Det ingrepp som Niels Erik Nielsen och hans kollegor nu gjort är det första där en katererklaff har förts in via ljumsken och sedan satts in mellan vänster förmak och kammare.

Fördelen med att gå in via ljumsken är att det blir ett mindre ingrepp och för vissa patienter kan det vara förenat med risk för stroke eller infektion om bröstkorgen öppnas upp. Niels Erik Nielsen påpekar dock att det finns risker också när katetern förs in via ljumsken, exempelvis kan det börja blöda från ljumsken och även vid det ingreppet finns risk för stroke.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev