Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Läkare i norr varnar butiker för kolesterolkampanj

Publicerad: 17 november 2008, 16:26

Läkare i norr varnar butiker för kolesterolkampanj

Gratis kolesterolprovtagning angav för höga provvärden vilket ledde till nedringda vårdcentraler i Piteå. Nu ställer matbutiker i Luleå och Boden in den planerade kolesterolprovtagningen som företaget Becel erbjuder butikernas kunder. Ny version 18/11 12:58


Vårdcentralerna i Piteå har blivit nedringda av patienter som är oroliga för sina kolesterolvärden. De hade fått sitt kolesterolvärde testat av personer från företaget Becel som har en kampanj där det erbjuder provtagning. Proverna tagna på uppdrag av Becel visade dock för höga kolesterolvärden och personerna rekommenderades söka till vårdcentral för att få råd om behandling.

Ny provtagning på vårdcentralerna visade att Becels provtagningsvärden var felaktigt höga. Mats Weström, chefläkare inom primärvården vid Norrbottens läns landsting, har efter att ha talat med kollegor i Piteå om det som hänt valt att kontakta de butiker som skulle ha erbjudit provtagning i Luleå och Boden.

– Kolesterolvärden i sig säger mycket lite om en individs hälsa. De måste sättas in i ett större sammanhang för att få betydelse. Eftersom vissa av provtagningarna dessutom visade ett felaktigt värde tyckte jag att jag skulle tala med butikerna så att friska personer inte skulle bli oroade i onödan, säger Mats Weström.

Matbutiken Ica Kvantum i Luleå skulle ha haft provtagning i slutet av veckan.

– Vi har valt att ställa in. Vi har ordnat så att landstingets personal kommer hit och erbjuder våra kunder att mäta sitt kolesterol och informera om hälsa i stället, säger Daniel Andersson, köpman på Ica Kvantum i Luleå.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev