Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Läkare vid stora sjukhus tar strid mot att klaffmetod sprids

Publicerad: 4 maj 2015, 08:00

SUGNA PÅ TAVI. Sunderby sjukhus överväger att börja med kateterburen implantation av aortaklaffar.

Foto: Anders Alm

När mindre sjukhus utan thoraxkirurgi nu överväger att införa kateterburen implantation av aortaklaffar sätter sig storsjukhusen på tvären och hänvisar till patientsäkerheten.

Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhusNorrbottens läns landstingTavi

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Ur medicinsk synvinkel finns inget skäl till att den här behandlingen ska decentraliseras. Det behöver finnas thoraxkirurgi om något skulle gå fel, vilket händer även om det är sällsynt, säger Örjan Friberg, chef för thorax­kirurgin på Universitetssjukhuset Örebro.

Kateterburen implantation av aortaklaffar, eller tavi, transcatheter aortic valve implantation, är en ny metod som gör det möjligt att sätta in nya aortaklaffar på patienter som inte klarar av konventionell öppen kirurgi. Behandlingen har snabbt spridit sig till alla åtta sjukhus i Sverige som också har thoraxkirurgi. Där utfördes förra året runt 425 tavi-ingrepp.

Men nu finns alltså tidiga tankar på att införa behandlingen även på sjukhus som saknar thoraxkirurgi. Ett sådant sjukhus är Sunderby sjukhus utanför Luleå.

– Vi vill kunna erbjuda detta till våra patienter i Norrbotten, som annars behöver resa långt för att få behandlingen. Därför har vi börjat utreda möljigheterna till detta, säger Agneta Johansson, kardiolog och över­läkare på sjukhuset.

Hon hänvisar till att fler och fler patienter kommer att bli aktuella för tavi i framtiden, vilket hon ser som ett av flera skäl till att behandlingen sprids.

– Här finns en parallell till utvecklingen som skedde när PCI infördes. Då fanns också röster om att behandlingen bara skulle finnas på stora sjukhus, men nu finns PCI på många sjukhus utanför universitetsvärlden. När det gäller patientsäkerheten tittar vi på en lösning där det kan finnas ett thoraxkirurgiskt team på plats, säger Agneta Johansson.

Men de argumenten håller inte, enligt Örjan Friberg. I ett brev till hälso- och sjukvårdsdirektörsnätverket inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har han och många andra representanter för universitetssjukhusen spaltat upp flera skäl mot en decentralisering. Tavi, till skillnad från PCI, handlar om planerade ingrepp och patienterna går att transportera utan risk.

– Jämförelsen med PCI faller också på att det handlar om mycket mindre volymer med tavi. Redan nu utförs det lite för få ingrepp på de sjukhus som har metoden. När det gäller thoraxkirurgi menar vi att det inte räcker med ett team, utan hela infrastrukturen måste finnas på plats, säger Örjan Friberg.

Agneta Johansson på Sunderby sjukhus tycker att brevet är bra:

– Nu vet vi vilka krav för en eventuellt tavi-verksamhet som vi ska förhålla oss till, säger hon.

Alla storsjukhus är inte heller emot spridning av metoden. På Universitetssjukhuset i Linköping har man på initiativ från Länssjukhuset i Kalmar inlett samarbete om att eventuellt börja i Kalmar.

– Jag har förståelse för tveksamheten som finns till en decentralisering. Men det är för tidigt att avfärda en sådan utveckling. Vi har ett samarbete med Kalmar sedan tidigare och om de hoppas kunna starta tavi så vill vi se om vi kan hjälpa till. Självklart ska det i så fall ske med hög kvalitet och hög patientsäkerhet, säger Hans Granfeldt, chef för thoraxikirurgi i Linköping.

Metod mot vanligaste hjärtklaffsjukdomen

Tavi utförs på patienter med aorta­stenos, den vanligaste hjärtklaffsjukdomen i Sverige. Den förträngda aortaklaffen vidgas med ballong. En ny klaff från gris eller kalv, i ett metallnät, placeras därefter på platsen och trycker undan resterna av den gamla. Ingreppet följs med röntgen­genomlysning och ultraljud.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev