onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Läkaren på Forbes superstarlista

Publicerad: 9 juni 2017, 11:16

LIVRÄDDARE. Habib Frost med sin uppfinning Neurescue, som ska rädda hjärt- och trauma­patienter som inte kan hjälpas på andra sätt. Foto: Neurescue

Habib Frost har gjort kometkarriär, från rekordung läkare till uppfinnare och företagsledare i medicinteknikbolaget Neurescue.


Han utexaminerades som den yngste läkaren någonsin i Danmark för tre år sedan. I dag driver Habib Frost medicinteknikbolaget Neurescue och har utsetts till en av Nordens ”tech superstars” av affärstidningen Forbes på deras ”30 under 30”-lista. Och riskkapitalet har flockats kring hans verktyg Neurescue, som ska rädda hjärt- och traumapatienter.

Habib Frost växte upp i ett arbetarhem i Sydhavnen söder om Köpenhamn, en uppväxt präglad av uppmuntran och positiva intryck. Han fick dator tidigt och det fanns alltid tidningar hemma.

Som 17-åring skrev han in sig på läkar­utbildningen i Köpenhamn och blev klar som 23-åring, vilket är rekord i Danmark.

Under praktik och arbete upplevde han patienter med hjärtstillestånd som inte kunde räddas. Händelserna satte spår, men inspirerade även till handling. Det resulterade i verktyget Neurescue, en it-kontrollerad kateter och ballong för behandling av hjärt­stillestånd.

– Jag insåg att det fanns en lösning genom att stoppa blodflödet till andra delar än hjärnan och hjärtat på ett säkrare och mer generellt sätt än i dag. Neurescue är plan B, när räddningsplan A inte fungerar, säger Habib Frost när Dagens Medicin träffar honom för en intervju.

Apparaten kopplas in via katet­rar i låret, eller pulsåder in i aorta. Via den programvarustyrda ballongen är det möjligt att ändra blodströmmar och därmed behålla blod i vitala organ som hjärnan och hjärtat. Tekniken kan även användas för att stoppa blödningar.

– Själva funktionen för att reglera blodtrycket är enkel. Men det krävs en kombination av katetrar, sensorer och avancerad mjukvara för att regleringen ska ske säkert. Det hade jag inte kunnat åstadkomma utan att samarbeta med allt från ingenjörer till specialister inom smala medicinska vetenskaper, säger han.

Trots Habib Frosts danska rötter har Neurescue sin utvecklingsnod i Lund, där huvudsaklig forskning och produktutveckling äger rum.

– Neurescues framgång är helt beroende av den kompetens och framåt­anda som har kännetecknat det svenska teamet. Det hade definitivt inte gått att bygga det här före­taget så snabbt någon annanstans.

Prototypen är under fullskalig prövning och inom ett år ska den testas på danska och svenska sjukhus, in­nan den kan lanseras.

– I början, när Neurescue bildades, var det mycket hårt arbete, med allt från utveckling till rekrytering. I dag har jag en friare roll, säger han.

Neurescue har fått två injektioner av riskkapital på 26 miljoner danska kronor som ska gå till sluttestning och tillverkning. På sikt behöver mer pengar pumpas in för att säkerställa framtida produktionskapacitet.

Habib Frost har en grundlig medicinsk kompetens, men för att bygga Neurescue har han även gått andra vägar.

– Jag insåg vikten av att ha affärskompetens och läste därför vidare på Singularity University i Kalifornien, där jag även undervisade i medicinsk teknik.

Trots en hägrande miljardmarknad är det inte pengarna som lockar.

– I grunden lever jag ett enkelt liv, delar lägenhet med två andra i Köpenhamn, åker kommunalt, cyklar och tränar löpning tre gånger i veckan.

Habib Frosts bästa råd till företagsledare

Fråga alltid. Var nyfiken och våga ifråga­sätta.
Våga tänka utanför boxen. Även om den medicinska vetenskapen är grunden, så är det viktigt att pröva nya vägar.
Ha ett mixat team. Se till att komplettera den egna kompetensen med personer från olika bakgrund, tekniskt, professionellt och erfarenhetsmässigt.
Tajma. Inom skilda sektorer sker en parallell utveckling som ibland möjliggör mycket snabba framsteg inom ett område. Neurescue använder komponenter som för några år sedan kostade tiotusentals kronor, men som i dag går att få för några tiotal kronor.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev