Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Läkarförbundets ordförande <BR>nöjd med att vara i mål

Publicerad: 30 April 2010, 14:29

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm säger sig vara nöjd med avtalet och särskilt ändringen rörande AT-läkarna.


– Jag är nöjd med att vi har kommit i mål och med nivån och avtalsperioden, säger hon till Dagens Medicin.

Det Eva Nilsson Bågenholm särskilt vill lyfta fram i det nya avtalet är att lägstalönen för AT-läkarna försvinner.

– Vi tror att det är bra för dem. AT-läkarna ska lönesättas individuellt och vi ska inte ha en lägstalön som fungerar normerande nedåt.

Att AT-läkare inte får löneförhandla, eller att alla trots ”förhandling” får ungefär samma lön, har länge pekats ut som ett stort problem. Eva Nilsson Bågenholm tror att det nya avtalet kommer att innebära individuell lönesättning på riktigt för AT-läkarna.

– Nu har vi skrivit in i avtalet att de ska ha individuell och differentierad lön. Vi ska också tillsätta en partsgemensam grupp som ska lyfta fram goda exempel. Vi har fått en bra höjning för AT-läkarna det här året och nu har vi ett år på oss att förbereda.

Det Eva Nilsson Bågenholm är mest besviken över är att Läkarförbundet inte fick igenom kravet på en årlig lönekartläggning med avsikt att få till mer jämställda löner.

– Det är en hjärtefråga för oss. Nu får vi arbeta vidare med frågan på andra sätt. Vi ska bland annat tillsätta en partsgemensam grupp som ska se över löneprocessen och där kommer vi att trycka på i den här frågan, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev