Hjärta-kärl
Läkarnas kompledighet har blivit en öm punkt i Skåne och Västra Götaland
Publicerad: 15 september 2006, 13:10
Regionerna Skåne och Västra Götaland har fattat beslut om riktlinjer för att EU-anpassa läkarnas arbetstider. Men de lokala läkarföreningarna är missnöjda. De vill att direktiven mjukas upp.
Västra Götaland och Region Skåne är de två regioner som hittills har tagit fram riktlinjer för att anpassa läkarnas arbetstider till den EU-lagstiftning som Sverige förverkligar nästa år. Men Malmö läkarförening, en av Läkarförbundets lokalföreningar i Skåne, har inte ställt sig bakom riktlinjerna. Missnöjet gäller främst arbetspassens begränsning till 13 timmar och har lett till stora protester i hela Skåne, se Dagens Medicin nr 10/06.
- Det är väldigt stelbenta regler. Varje klinik är unik och inför man ett antal regler som innebär att all verksamhet ska likriktas blir det väldigt svårt, säger Carl-Axel Bankert, förhandlingsansvarig tjänsteman på Malmö läkarförening.
Han konstaterar att beredskapsfrågan inte har diskuterats över huvud taget, vilket han tror ställer till stora problem. En sammanhängande dygnsvila på elva timmar innebär till exempel att en överläkare som är bakjour på natten, måste ställa in dagverksamheten om han eller hon störs mycket av primärjouren.
- Sådana saker har man inte tagit upp ännu, och det påverkar alla som går utbildningsgången. Det räcker inte med att lösa det ena, man måste lösa det andra också. Allt blir väldigt konstigt, säger han.
Läkarföreningen i Malmö anser också att tätare jourpass med fler byten kan få negativa konsekvenser för patientsäkerheten, och att jour fortfarande bör gälla från 17.00 på fredagar. I Västra Götalandsregionen är tonläget inte lika upprört.
- Man kan väl säga att det finns lite mer utrymme i våra riktlinjer om vi jämför med Region Skåne, säger Eva Engström, första vice ordförande i Göteborgs läkarförening.
Men hon vill tydligt poängtera att inte heller läkarföreningen i Göteborg är särkilt positiv till riktlinjerna.
- Vi är väl lite mindre missnöjda, säger hon. En av de stora skillnaderna mellan Skåne och Västra Götaland är arbetspassens längd, som i Västra Götaland får vara upp till 18 timmar, jämfört med 13 timmar i Skåne.
En annan skillnad är att intjänad jourkomp i Västra Götalandsregionen inte får läggas ut utan överenskommelse med den enskilde läkaren, något som läkarföreningen har slagits hårt för.
Eva Engström tror att de nya reglerna leder till krångel för mindre sjukhus med få läkare.
- Men vi måste komma ihåg att det här är skyddsregler för att man ska må bra i sitt arbete. Samtidigt kan reglerna bli ett problem om det slår över så att man till exempel får gå många helger.