Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Läkemedel ger mindre effekt när trycket mäts hemma

Publicerad: 4 november 2008, 20:22

Läkemedel ger mindre effekt när trycket mäts hemma

Blodtrycksläkemedel ger mindre blodtryckssänkning om blodtrycket mäts i hemmet jämfört med om det mäts i sjukvården, enligt en ny studie. Uppdaterad 21.06 tisdag 4/11.


På senare tid har blodtrycksmätning i hemmet blivit allt populärare. Bland annat är det visat att så kallad ambulatorisk 24-timmarsmätning av blodtrycket bättre förutser risk för kardiovaskulära händelser, som hjärtinfarkt och stroke, än mätning av blodtrycket i sjukvården, så kallat mottagningstryck.

Det är bakgrunden till en metaanalys av flera blodtrycksstudier som gjorts av amerikanska forskare, bland annat verksamma vid Columbia University Medical Center i New York. Syftet var att ta reda på om det fanns skillnader i blodtrycksförändring efter blodtryckssänkande behandling beroende på vilken mätmetod som användes – mätning i hemmet eller mätning på mottagningen.

Forskarna fann totalt 30 publicerade studier där olika blodtryckssänkande läkemedel undersökts och där det fanns data för både hemblodtryck och mottagningsblodtryck före och efter behandling. Totalt inkluderade de aktuella studierna 6 794 personer.

Enligt forskarnas analys gav behandlingen 20 procent mindre sänkning i blodtryck om blodtrycket mättes hemma jämfört med om det mättes på mottagningen. I genomsnitt sjönk blodtrycket med 12,2/8,0 mmHg när det mättes hemma. Motsvarande siffror för sänkningen av mottagningstrycket var 15,2/10,3 mmHg.

Skillnaden i sänkningen av blodtryck var kopplad till att baslinjevärdena vanligen var lägre när blodtrycket mättes hemma. Ju lägre utgångsblodtryck desto mindre blev den absoluta effekten av blodtryckssänkningen, mätt i mmHg.

Den aktuella metaanalysen publiceras i den senaste utgåvan av tidskriften Hypertension.

Hypertension, 2008; 52: 856–864

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev