Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Läkemedel minskade saltupptaget i tarmen

Publicerad: 12 mars 2014, 18:00

Ett läkemedel som blockerar en transportör för natriumjoner i tarmslemhinnan skulle kunna bli en framtida behandling mot njursjukdom, enligt en ny studie Science Translational Medicine.


Det är forskare vid det amerikanska företaget Ardelyx som utvärderat läkemedelskandidaten tenapanor.

Hos friska försökspersoner minskade läkemedlet utsöndringen av natrium i urinen med 20 till 50 millimol per dag. Motsvarande ökning sågs i stället i avföringen.

I försök på råttor med högt blodtryck på grund av för högt intag av salt gav tanepanor tillsammans med ACE-hämmaren enalapril en större sänkning av blodtrycket än vad vart läkemedel gjorde för sig. Kombinationsbehandlingen gav också större minskning av albumin i urinen, vilket är en markör för njurskada.

Patienter med högt blodtryck och njursjukdom rekommenderas i dag att minska på sitt saltintag. Forskarna hoppas att tenapanor kan bli ett nytt alternativ för att kontrollera vätske- och natriumbalansen hos njurpatienter. De skriver att sådana patienter trots rekommendationerna ändå ofta får i sig för mycket salt i födan.

I samarbete med läkemedelsjätten Astra Zeneca driver nu företaget prövningar i fas 2 på patienter med kronisk njursjukdom, terminal njursvikt och hjärtsvikt. Läkemedlet testas också som en behandling mot förstoppning, då den ökade mängden av natrium i tarmen drar till sig vätska via osmos.

Enligt forskarna har hittills inga allvarliga biverkningssignaler dykt upp. De poängterar att läkemedlet inte når blodcirkulationen utan stannar kvar i tarmen.

Läs abstract till studien:

Andrew Spencer med flera. Intestinal Inhibition of the Na+/H+ Exchanger 3 Prevents Cardiorenal Damage in Rats and Inhibits Na+ Uptake in Humans. Science Translational Medicine 2014; 6: 227ra36

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News