måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Läkemedel minskade saltupptaget i tarmen

Publicerad: 12 mars 2014, 18:00

Ett läkemedel som blockerar en transportör för natriumjoner i tarmslemhinnan skulle kunna bli en framtida behandling mot njursjukdom, enligt en ny studie Science Translational Medicine.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är forskare vid det amerikanska företaget Ardelyx som utvärderat läkemedelskandidaten tenapanor.

Hos friska försökspersoner minskade läkemedlet utsöndringen av natrium i urinen med 20 till 50 millimol per dag. Motsvarande ökning sågs i stället i avföringen.

I försök på råttor med högt blodtryck på grund av för högt intag av salt gav tanepanor tillsammans med ACE-hämmaren enalapril en större sänkning av blodtrycket än vad vart läkemedel gjorde för sig. Kombinationsbehandlingen gav också större minskning av albumin i urinen, vilket är en markör för njurskada.

Patienter med högt blodtryck och njursjukdom rekommenderas i dag att minska på sitt saltintag. Forskarna hoppas att tenapanor kan bli ett nytt alternativ för att kontrollera vätske- och natriumbalansen hos njurpatienter. De skriver att sådana patienter trots rekommendationerna ändå ofta får i sig för mycket salt i födan.

I samarbete med läkemedelsjätten Astra Zeneca driver nu företaget prövningar i fas 2 på patienter med kronisk njursjukdom, terminal njursvikt och hjärtsvikt. Läkemedlet testas också som en behandling mot förstoppning, då den ökade mängden av natrium i tarmen drar till sig vätska via osmos.

Enligt forskarna har hittills inga allvarliga biverkningssignaler dykt upp. De poängterar att läkemedlet inte når blodcirkulationen utan stannar kvar i tarmen.

Läs abstract till studien:

Andrew Spencer med flera. Intestinal Inhibition of the Na+/H+ Exchanger 3 Prevents Cardiorenal Damage in Rats and Inhibits Na+ Uptake in Humans. Science Translational Medicine 2014; 6: 227ra36

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev