Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Läkemedelsavgivande stentar lovande vid hjärtinfarkt

Publicerad: 7 maj 2009, 10:45

Lägre andel patienter med stora hjärtinfarkter som fått en läkemedelsstent insatt efter ballongvidgning behöver göra om ingreppet, jämfört med patienter som fått en konventionell metallstent.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Syftet med att använda stentar som avger cellproliferationshämmande läkemedel är att de minskar risken för att det behandlade kranskärlen täpps igen, så kallad restenos, jämfört med användning av konventionella metallstentar.

Läkemedelsstentar har blivit etablerade i behandlingen av patienter med kärlkramp. Huruvida stentarna också är säkra och effektiva i den akuta behandlingen av stora så kallade ST-höjningsinfarkter är mindre känt. Det är bakgrunden till en studie som i dag publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

I studien ingick 3 006 patienter från USA och Europa, där tre fjärdedelar lottades till att få en paklitaxelavgivande stent insatt efter primär PCI, eller ballongvidgning. Övriga patienter fick en konventionell metallstent.

Efter ett års uppföljning hade 4,5 procent av patienterna som fått läkemedelsstent varit tvungna att genomgå en ny revaskularisering av det behandlade kranskärlet, antingen med ballongvidgning eller med bypassoperation. Motsvarande andel i kontrollgruppen var 7,5 procent.

Under uppföljningstiden drabbades inte fler patienter som fått läkemedelsstent av död, återfall i hjärtinfarkt eller stroke jämfört med dem som fått metallstent.

Bakom studien står bland annat forskare vid Columbia University Medical Center i New York, USA. Undersökningen har bland annat finansierats av företaget Boston Scientific som står bakom den studerade läkemedelstenten.

New England Journal of Medicine, 2009; 360: 1946–1959

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev