lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Läkemedelsballong under lupp i stor studie

Publicerad: 28 augusti 2018, 10:37

Ole Fröbert, professor i kardiologi och verksam vid Universitetssjukhuset Örebro.

Foto: Carl-Magnus Hake

Läkemedelsballonger är inte sämre än konventionella läkemedelsstentar för att förebygga nya hjärthändelser, kommer forskare fram till i en av få randomiserade studier på området. Men en expert ser flera frågetecken med studien.

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktKärlkrampESC

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det är en intressant undersökning. Men jag tror inte de här resultaten gör mig mer benägen att använda läkemedelsballonger, vilka också är nästan tre gånger dyrare än läkemedelsstentar, säger Ole Fröbert, professor i kardiologi och verksam vid Universitetssjukhuset Örebro.

Läkemedelsballonger har funnits en längre tid i den interventionella kardiologins behandlingsarsenal. De används framför allt för att vidga smala kranskärl där man inte kommer åt med konventionell stentbaserad PCI.

En tanke bakom läkemedelsballongerna är också att de ska vara ett mer fysiologiskt alternativ till stentar genom att de inte lämnar kvar främmande kroppar i kranskärlen. Efter att det förträngda kranskärlet har vidgats hålls ballongen kvar i utvidgat läge så att celltillväxthämmande läkemedel kan ta sig ut i vävnaden som ett sätta minska risken för att kärlet täpps till igen.

I den nya studien, som presenteras på ESC-kongressen, har forskare i Schweiz och Tyskland lottat över 750 patienter som av olika anledningar behövt genomgå PCI för att vidga förträngningar i smala kranskärl, mindre än 3 mm i diameter, till antingen läkemedelsballong eller läkemedelsstent.

Efter ett år var andelen patienter som drabbats av antingen hjärtdöd, ny hjärtinfarkt eller haft behov av att öppna upp det drabbade kranskärlet på nytt ungefär densamma i bägge grupper, varför forskarna drar slutsatsen att det uppsatta kriteriet för så kallad non-inferiority var uppnått.

Men Ole Fröbert vill vara försiktig med att dra för säkra slutsatser av studien och det av flera skäl:

– Flera av de här patienterna har fått vanliga stentar i andra kranskärl och det försvårar tolkningen av den primära effektvariabeln. Man har också exkluderat en hel del patienter från studien som fått spricka i kärlväggen efter att man gjort en första vidgning och detta utan att redovisa data för hur det gått för dessa deltagare, säger han och fortsätter:

– Vidare verkar rekryteringen till studien gått väldigt långsamt trots att patientgruppen inte är så ovanlig, vilket gör att man undrar hur patienterna selekterats. Och sist tycker jag att ett år är en för kort uppföljning som möjligen kan vara till fördel för läkemedelsballongerna.

Läs abstract till studien:

Raban Jeger med flera. Drug-coated balloons for small coronary artery disease (BASKET-SMALL 2): an open-label randomised non-inferiority trial. Lancet, publicerad online den 28 augusti 2018. DOI: 10.1016/ S0140-6736(18)31719-7.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev