Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Läkemedelsstentar säkrare än vanliga stentar

Publicerad: 18 december 2008, 16:06

Läkemedelsavgivande stentar är säkrare än vanliga stentar under det första året efter insättning, enligt en ny studie.


Förra året var nyttan och riskerna med läkemedelsstentar omdiskuterade. Nu kommer en ny studie som pekar på att stentar som avger läkemedel i ett tidigt skede är säkrare än vanliga stentar.

Canadian Medical Association Journal, publicerad online den 18 december 2008.

I studien som genomförts av forskare vid bland annat University of Calgary i Kanada ingick 6 440 patienter. Av deltagarna fick 1 120 patienter läkemedelsstentar och 5 320 patienter vanliga stentar.

Patienterna som fick stentar med läkemedel var generellt sett sjukare än den andra gruppen. De hade i snitt högre kolesterol- och blodtrycksvärden, samt var i högre grad drabbade av sjukdomar som diabetes eller njursjukdomar.

En månad efter ingreppet var dödligheten signifikant lägre för dem som fått läkemedelsstentar. I den gruppen var avled 0,7 procent av patienterna. Det ska jämföras med 1,8 procent i gruppen som fått vanliga stentar.

Resultaten visade samma tendens vid ett års uppföljning. Dödligheten var då 3,0 procent bland dem som fått läkemedelsstentar jämfört med 3,7 procent bland dem som fått vanliga stentar. Vid längre uppföljning, två och tre år, var dock resultaten bättre med de konventionella stentarna.

Forskarnas slutsats är att läkemedelsstentar är säkra och effektiva första året efter insättning, men att oönskade sidoeffekter på lång sikt inte kan uteslutas.

Studien publiceras i nästa månads utgåva av Canadian Medical Association Journal och publiceras i dag, torsdag, på tidskriftens webbplats.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev