Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Läkemedelsverket varnar för bantningsmedel

Publicerad: 4 mars 2019, 10:40

Foto: Photos.com

Analyser av produkten ”Natural Max Slimming” visar att den innehåller ämnet sibutramin, en substans som drogs in från marknaden 2010 av säkerhetsskäl.


Bantningsmedlet ”Natural Max Slimming”, som säljs i förpackningar med gröna ampuller, har sålts till personer i Sverige via en facebookgrupp, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Substansen sibutramin har ingått i tidigare godkända läkemedel för behandling av övervikt, men drogs in från marknaden för nio år sedan, då den kan öka blodtrycket och pulsen hos en del personer och innebära en risk för allvarliga hjärtkärlproblem och stroke. Intag av substansen i kombination med andra läkemedel kan också vara farligt, skriver Läkemedelsverket.

Redan i mars 2015 gick det amerikanska läkemedelsverket FDA ut med en varning om Natural Max Slimming. Myndigheten uppmanade att inte konsumera bantningsmedlet, då analyser hade visat att produkten utöver sibutramin även innehöll sildenafil (den verksamma substansen i Viagra) och fluoxetin (ett SSRI-läkemedel). Detta trots att produkten enligt information på förpackningen endast innehåller växter.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev