Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Läksak får bakläxa på statinrekommendationer

Publicerad: 5 mars 2009, 09:58

Läkemedelskommittén i Stockholms läns landsting, Läksaks, rekommendationer för statinbehandling strider mot de nationella riktlinjerna. Det har Socialstyrelsen slagit fast.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Läksak rekommenderar simvastatin i doseringen 20-40 mg/dag till högriskpatienter med ordinära till måttligt förhöjda lipidnivåer.

 Men att rekommendera en specifik behandlingsdos strider mot både Läkemedelsverkets och Socialstyrelsens rekommendationer, eftersom det kan leda till en behandling som inte är anpassad efter den enskilda patientens förutsättningar, skriver Socialstyrelsens i ett yttrande till Läksak.

Enligt de båda myndigheterna ska behandlingen i stället styras av målvärden för kolesterol i blodet.

  Nationella riktlinjegruppens bedömning är att utifrån den bästa kunskap som finns tillgänglig i dag så bör denna rekommendation leda både till den största nyttan och minsta risken för skada och också den bästa kostnadseffektiviteten vid kolesterolsänkande behandling för att förhindra hjärt-kärlsjukdom , skriver Lars Wallentin, ordförande i faktagruppen bakom de nationella riklinjerna vid hjärtsjukdom, i Socialstyrelsens yttrande.

På sajten Janusinfo.se skriver Läksak att man delvis bedömer kunskapsunderlaget på annat sätt än Socialstyrelsen.

  Läksak anser dock att dess rekommendation, som innefattar ett helhetsperspektiv på lipidsänkande behandling, i stort är förenlig med Socialstyrelsens .

Läs brevväxlingen mellan Läksak och Socialstyrelsen

Alla dokumenten på Janusinfo 

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev