Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Landets patienter ska lottas i unik studie om hjärtinfarkt

Publicerad: 21 april 2010, 07:56

En rekordstor svensk hjärt­infarktstudie drar snart igång. Därmed blir det premiär för ett helt nytt sätt att göra stora studier – utan pengar från industrin.


Många viktiga frågor i hjärtsjukvården förblir obesvarade för att industrin inte har något ekonomiskt intresse av att genomföra studierna.

– Stora randomiserade studier kostar hundratals miljoner kronor att genomföra, och så stora statliga eller akademiska finansiärer har vi inte i Sverige, säger Stefan James, kardiolog och docent vid Uppsala Clinical Research Center, UCR.

Alternativet är registerstudier där data om rutinsjukvården samlas in, men där har det inte varit möjligt att slumpa jämförbara patienter till olika behandlingar.

Nu går UCR och forskare i Örebro i bräschen för en ny metod, där studiedeltagarna randomiseras inom ramen för de svenska kvalitetsregistren.

Stefan James tror att strategin kan revolutionera sättet att skapa evidens inom hjärtvården.

– På det här sättet kan alla hjärtkliniker i Sverige använda den plattform vi redan har för registren, för att delta i randomiserade studier. Bara patienten ger sitt godkännande att vara med i studien, så talar systemet om vilken behandling han eller hon randomiserats till.

Först ut att granskas på det nya viset är en metod som snabbt vunnit mark – tromb­aspiration. Ingreppet kan utföras hos patienter med hjärtinfarkt som ska genomgå ballongvidgning, och går ut på att blodproppen, tromben, först sugs bort.

– Det blir den största icke-farmakologiska studien på ST-höjningsinfarkt i nutid, säger Ole Fröbert, överläkare på kardiologkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och huvudansvarig för studien.

På bara några år har användningen av trombsug ökat kraftigt och görs numera på runt hälften av patienterna, enligt kvalitetsregistret Scaar. Uppsvinget beror till stor del på en nederländsk studie som 2008 visade att dödligheten efter ett år var lägre bland patienter som trombaspirerats.

– Det var en bra studie, men problemet var att den utfördes på ett enda sjukhus och att syftet i första hand inte var att utvärdera dödligheten. Därför kan man ifrågasätta om effekten verkligen är så stor som resultaten visar. Ytterligare en anledning att göra en randomiserad studie är att vi i Scaar-registret snarast sett en ökad dödlighet hos runt hälften av patienterna som fått trombaspiration, säger Stefan James.

Den nya studien ska inkludera 5 000 patienter, fem gånger så många som den nederländska. Alla som kommer till sjukhus med ST-höjningsinfarkt ska tillfrågas, och om de som svarar ja randomiseras av Scaar-registret till ballongvidgning enbart eller i kombination med trombsug. Syftet är i första hand att undersöka dödligheten efter 30 dagar. Alla svenska hjärtkliniker har tillfrågats om att delta, och därutöver en klinik på Island och en i Danmark.

Planen är att dra igång i juni om det blir ja på den ansökan om etiskt godkännande som lämnats in, och att ha de första resultaten ett och ett halvt år senare.

– Om det här sättet visar sig fungera är det en otrolig möjlighet att göra studier som patienterna verkligen är i behov av, säger Ole Fröbert.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev